2.614
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Je gezicht verraadt of je zin hebt in seks

Mannen bekijken wat ze willen, maar het is de vrouw die de keuze maakt - ja of nee

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

De uitkomsten van dit onderzoek klinken een beetje bedreigend. Is het waar dat je aan iemands gezicht af kan lezen of hij of zij open staat voor seks? Uit dit onderzoek zou blijken dat jonge mensen dat meestal wel bij elkaar zien. Val je daar even flink door de mand, terwijl je dat niet eens doorhebt.

Aan het onderzoek deden 700 heteroseksuele mannen en vrouwen van voor in de twintig mee. De vrouwen kregen foto’s te zien van mannen en de mannen foto’s van vrouwen en moesten aangeven of ze de persoon knap vonden en wat hun attitude ten opzichte van seks zou zijn. Alle gefotografeerden waren vooraf uitgebreid geïnterviewd over houding en gedrag ten aanzien van seksualiteit. Het oordeel van degenen die de foto bekeken werd vergeleken met de gegevens van de mannen en vrouwen op de foto. En ja, zowel mannen als vrouwen konden het bij elkaar zien. Althans, 72% van de deelnemers zag het in meer dan de helft van de foto’s die ze onder ogen kregen goed.

De mannen vonden de vrouwen die openstonden voor seks aantrekkelijker en de vrouwen vonden de mannen die er zin in hadden meestal mannelijker (steviger kaaklijn, grote neus, kleinere ogen). Als ze langer kijken en meer tijd kregen om na te denken waren de mannen en vrouwen niet meer zo zeker van hun zaak. Maar voor een eerste indruk in het schaarste licht van een discotheek is het een bruikbaar hulpmiddel bij het inschatten van wat je met de rest van de avond wilt gaan doen.

De onderzoekers leggen uit dat het past in wat al eerder is aangetoond: menselijk seksueel gedrag is in principe gebaseerd op de noodzaak tot voortplanting. We moeten overleven. Dus mannen zoeken naar mogelijke ontvangers van hun zaad. Vrouwen moeten uitkijken en erachter zien te komen welke mannen het met iedereen doen en ze daarna met de kinderen laat zitten. Het is de eerste indruk en als je niet stomdronken wordt komen er nog meer kansen de situatie goed te beoordelen. Er volgt namelijk meestal ook wel nog een gesprek en een betere inschatting van het gedrag en dan heb je meer argumenten om een keuze te maken. In elk geval is het wel zo dat mannen kunnen kijken wat ze willen en grote plannen hebben, uiteindelijk is het de vrouw die de keuze maakt – ja of nee – en haar eerste indruk helpt daar volgens de onderzoekers een beetje bij.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Zoenen en snuffelen

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)