1.770
52

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Je kan de mafketels niet meer laten lullen


Update: Op maandagavond werd officier van justitie Kitty Nooy stevig geïnterviewd in Nieuwsuur

Regelmatig komen mij doodsbedreigingen ter ore. Dat stadje van mij oogt rustig en vaak ook een beetje verlaten, maar in het hoofd van veel bewoners dondert en bliksemt het van vroeg tot laat. Daar bereiken gewelddadige games hoge levels want er heerst veel ontevredenheid over de inrichting van de maatschappij.

Nu en dan komt dat naar buiten, meestal op het terras na een borrel of wat: “Ik schop ze allemaal dood. Dieven. Zo’n wethouder moet je t och doodschieten. Gewoon pang. En let op, dat gaat gebeuren want de mensen nemen het niet langer. Dat geef ik je op een briefje.” Dit zijn niet altijd incidentele opmerkingen. Er lopen mensen door mijn stad die dat soort dingen de hele dag zeggen. Je knikt wat. Of je gaat er vriendelijk tegenin. Of je vervolgt je weg. Doen we allemaal bij ons.

Daar moeten we bij ons in de stad voortaan mee gaan uitkijken, want de jongen die Tristan uit Alphen aan de Rijn met zijn moord- en zelfmoordverhalen maar een beetje heeft laten lullen, moet over een tijdje wel voor het hekje verschijnen. Hij is strafbaar omdat hij een voorgenomen misdrijf niet gemeld heeft. Wat is zijn misdrijf? Hij heeft die mafketel laten lullen. Althans dat is kort samengevat de berichtgeving in El Telegrafo. Tristan – zo blijkt uit het onderzoek – was hartstikke schizofreen. Hij heeft zich altijd aan een behoorlijke behandeling kunnen onttrekken, waarschijnlijk omdat zijn toestand door de medische sector werd onderschat. Tristan stond wel op een verkeerd lijstje maar dat heeft de politie over het hoofd gezien en daarom kreeg hij vergunning voor vijf vuurwapens.  Nu probeert de officier van justititie de schuld van de autoriteiten te delen met een burger die ze niet gewaarschuwd heeft.

Dit doet allemaal denken aan de vuurwerkramp in Enschede toen er ook een dader uit de burgerij moest worden gevonden. Een door God met minder verstand bedeelde man uit de onderklasse draaide de bak in omdat hij een aantal domme opmerkingen maakte die tegen hem konden worden gebruikt. Inmiddels heeft hij eerherstel gekregen.

Het is een beetje vroeg om nu al vast te stellen dat de boven ons gestelden hun falen graag willen delen met een zondebok. Toch is het angstwekkend dat je voor de kadi gesleept kunt worden omdat je op een kwade dag grootspraak van een of andere schreeuwlelijk niet van een echt dreigement kon onderscheiden.

Of dat – als  dit voorbeeld gesteld is – iedereen die in de kroeg over de rooie gaat en uitlegt wie zijn kop er allemaal afgetrokken moet worden, zich terugvindt in het Huis van Bewaring omdat hij een terroristische daad voorbereidde.

Angstland, Zenuwlijdersnatie.  En de actie van de echte gek voorkom je er niet mee.

Update:

Op maandagavond werd officier van justitie Kitty Nooy stevig geinterviewd in Nieuwsuur. Dat leverde bijzonder nieuws op. 

Ten eerste: het is niet duidelijk wie er precies verantwoordelijk voor is dat de informatie over Tristans geestelijke toestand niet bij de verlening van de vergunning is betrokken. Daarvoor moet de officier een computerdocument lezen uit 2005 maar dat kan nu niet meer geopend worden vanwege veranderingen in het computerbestand en de gebruikte programma’s. Ze hadden alles geprobeerd, ze hadden er een hele hoop experts bijgehaald, maar ze konden het bestand niet openen. Zij kunnen mij nog veel meer wijs maken. De gereaadpleegde “experts” zullen best wel gefaald hebben maar het wil er bij mij niet in dat een document van zeven jaar terug niet meer geopend kan worden. En als het wel zo is, dan is er iets verschrikkelijk mis met de automatisering bij de wethandhavers, maar goed, dat wisten we wel.

Op de een of andere manier kwam Kitty Nooy over als een soorkt uithangbord van grootschalige incompetentie. Je zal als rustig burger maar door dit soort vaklui worden vervolgd. Het kost je een hoop tijd. Je spaarpot wordt geleegd door advocaten. Er verschijnt een officier van justitie op de televisie die vertelt dat ze je niet zomaar vervolgt maar dat ze er eerst een of andere klankbordgroep voor bij elkaar heeft geroepen. Dat het dus allemaal heel doordacht is. Maar waar ze je precies van beschuldigd, dat houdt zij onder de pet zodat de kijker in staat gesteld wordt om zelf in te vullen wat een volstreklt onverantwoordelijke persoon je wel niet bent om na zo’n signaal de politie er buiten te laten.

Het is een bijzondere vorm van karaktermoord ook al verzwijgt de officier de identiteit van de dader. Als hij voor het hekje staat als enige terwijl de totale prinsemarij en de gehele geestelijke gezondheidszorg de zaak langs de brede schouders af latgen glijden, dan zullen wij hem kennen. Dan zullen wij het weten.

De verdachte zal zich nu wel thuis zitten te verbijten. Waarom heeft hij ooit in het roddelcircuit doorverteld wat die Gekke Tristan allemaal zat te lullen met die God van hem? Hij vraagt zich af wie hem precies verlinkt heeft want zo zal het wel gegaan zijn. Ik kan mij moeilijk voorstellen dat hij na de moord zelf naar de politie gestapt is om zijn verhaal te vertellen, bijvoorbeeld omdat hij dacht zo te kunnen helpen. . Als dat laatste wel het geval is, dan heeft de vakbekwame officier van justitie een belangrijk signaal af te geven: pas op met getuigenisseno over zware misdaden. Houd je gedeisd. Voor je het weet, ben je zelf ook beklaagde.

Update:
Op maandagavond werd officier van justitie Kitty Nooy stevig geïnterviewd in Nieuwsuur. Dat leverde bijzonder nieuws op. Ten eerste: het is niet duidelijk wie er precies verantwoordelijk voor is dat de informatie over Tristans geestelijke toestand niet bij de verlening van de vergunning is betrokken. Daarvoor moet de officier een computerdocument lezen uit 2005 maar dat kan nu niet meer geopend worden vanwege veranderingen in het computerbestand en de gebruikte programma’s. Ze hadden alles geprobeerd, ze hadden er een hele hoop experts bijgehaald, maar ze konden het bestand niet openen. Zij kunnen mij nog veel meer wijs maken.

De geraadpleegde “experts” zullen best wel gefaald hebben maar het wil er bij mij niet in dat een document van zeven jaar terug niet meer geopend kan worden. En als het wel zo is, dan is er iets verschrikkelijk mis met de automatisering bij de wetshandhavers, maar goed, dat wisten we wel. Op de een of andere manier kwam Kitty Nooy over als een soort uithangbord van grootschalige incompetentie. Je zal als rustig burger maar door dit soort vaklui worden vervolgd. Het kost je een hoop tijd. Je spaarpot wordt geleegd door advocaten. Er verschijnt een officier van justitie op de televisie die vertelt dat ze je niet zomaar vervolgt, maar dat ze er eerst een of andere klankbordgroep voor bij elkaar heeft geroepen. Dat het dus allemaal heel doordacht is. Maar waar ze je precies van beschuldigt, dat houdt zij onder de pet zodat de kijker in staat gesteld wordt om zelf in te vullen wat een volstrekt onverantwoordelijke persoon je wel niet bent om na zo’n signaal de politie er buiten te laten. Het is een bijzondere vorm van karaktermoord ook al verzwijgt de officier de identiteit van de dader. Als hij voor het hekje staat als enige terwijl de totale prinsemarij en de gehele geestelijke gezondheidszorg de zaak langs de brede schouders af laten glijden, dan zullen wij hem kennen. Dan zullen wij het weten.

De verdachte zal zich nu wel thuis zitten te verbijten. Waarom heeft hij ooit in het roddelcircuit doorverteld wat die Gekke Tristan allemaal zat te lullen met die God van hem? Hij vraagt zich af wie hem precies verlinkt heeft want zo zal het wel gegaan zijn. Ik kan mij moeilijk voorstellen dat hij na de moord zelf naar de politie gestapt is om zijn verhaal te vertellen, bijvoorbeeld omdat hij dacht zo te kunnen helpen. Als dat laatste wel het geval is, dan heeft de vakbekwame officier van justitie een belangrijk signaal af te geven: pas op met getuigenissen over zware misdaden. Houd je gedeisd. Voor je het weet, ben je zelf ook beklaagde.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (52)