Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Je partner weet echt wel wanneer je klaarkomt en wanneer niet

  •  
12-04-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Gedurende een relatie ontstaat er een soort seksueel script dat de partners volgen en waarop ze variëren, afhankelijk van de seksuele behoefte
Zowel mannen als vrouwen hebben verdraaid goed in de gaten of hun partner bij het hebben van seks klaarkomt of niet. Ik val maar even met de deur in huis zodat je weet dat je je daar nooit meer zo veel zorgen over hoeft te maken. Voor filosofen kan het misschien een raadsel zijn, maar gewone mensen voelen het goed aan. Tenminste dat beweren onderzoekers van de universiteit van Waterloo.
Ik heb maar meteen even opgezocht of die universiteit wel bestaat, want als de eerste onderzoeker Fallis van zijn achternaam heet, weet je het bij zo’n onderzoek naar seks maar nooit. Maar het is een van de Canadese topuniversiteiten, met name op het gebied van technologie.
Erin Fallis deed het onderzoek in het kader van haar promotieonderzoek en ondervroeg partners in 84 relaties los van elkaar verslag te doen van hun betrokkenheid, tevredenheid over hun relatie, tevredenheid over hun seksuele leven en hoe ze met hun partner over seks communiceren. Bovendien testte zij hun emotionele vaardigheden. Wees gerust: je hoeft geen PhD te hebben behaald om door te hebben of je partner echt klaarkomt of doet alsof. Mensen zijn niet zo dom dat ze niet leren hoe het lichaam van hun partner reageert.
Gedurende een relatie ontstaat er een soort seksueel script dat de partners volgen en waarop ze variëren afhankelijk van hun eigen en hun partners seksuele behoeftes omdat ze die van elkaar kennen. Ze gaan dat script af tot het zoete einde, weten wanneer ze even in moeten houden, waar ze bij de partner op moeten wachten en hup: lol voor twee. Het maakt daarbij niet uit of ze veel met elkaar praten over seks en hun verlangens.
Natuurlijk, het gaat wel eens mis. Vooral in het begin. Menig jongen moet na de eerste keren uitgelegd worden dat hij ook iets voor zijn vriendin moet doen, maar eenmaal in een langdurige relatie komt het meestal weer goed. Oh ja, er zijn ook verschillen in behoeftes. Het kan natuurlijk voorkomen dat een van de twee niet zo’n zin heeft als de ander en best wat extra wil hijgen om de ander een beetje op te zwepen, maar dat heeft die ander dan ook door. Daar gaat het onderzoek namelijk over. Niet of je er allebei gelukkig mee bent, maar of je doorhebt of de ander nu echt klaarkomt of niet.
Ik blijf met één vraag zitten. Hoe komt het nu dat Erin Fallis erop kwam om dat onderzoek te doen?
Onderzoek doen is behoorlijk intensief. Het kost veel tijd en inspanning en als je het gepubliceerd hebt zijn er altijd mensen die zich afvragen hoe je in hemelsnaam op basis van de gegevens van 84 stellen zulke uitgesproken conclusies kunt trekken, hoe je er zeker van kunt zijn dat er niet toch een verschil is bij mannen en vrouwen. De onderzoeksvraag moet wel een heel brandende kwestie voor je zijn geweest voordat je besloot eraan te beginnen.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag:  klik hier voor een overzicht

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.