1.374
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Je seksleven verbeteren doe je zo

Iedere dag een gezond weetje: Is samen sporten goed voor je relatie?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Op het web zijn 1001 beloften te vinden en als je je maar aan de regels van de goeroes die bedacht hebben hoe jij slank en gelukkig zult worden, komt het helemaal goed. Zo viel mij de site YouBeauty op, waar de lezer te horen krijgt dat als je samen met je geliefde gaat trainen, je een beter huwelijk hebt. De relatie zou er sterker door worden en je seksleven beter· Kan het mooier?

Hoe leggen ze dat uit? Je voelt je mooier als je traint en als je van jezelf houdt heb je ook meer zin in seks. Dan meldt de site ook nog dat vrouwen die naar yogales gaan en flink zweten in een warme omgeving terwijl ze allerlei houdingen oefenen waarbij de benen flink gespreid moeten worden, er veel meer zin in hebben. De impliciete boodschap lijkt me: doe het samen anders doet de yogaleraar het wel.

Als argument wordt ook gebruikt dat mannen en vrouwen van middelbare leeftijd die veel trainen vaker seks hebben. Natuurlijk heeft een betere bloeddoorstroming een gunstig effect op alle delen van het lichaam. De mannelijke erectie is er bijvoorbeeld afhankelijk van. Maar om nu te zeggen dat het resulteert in “en ze leefden nog lang en gelukkig” is een stap te ver.

Er is nog een onderzoek dat erbij gehaald wordt en daar verbaas ik me al helemaal over.

Mensen die samen trainen zorgen voor een soort regelmaat voor elkaar om uit bed te stappen en even een flink eind te rennen, fietsen, wandelen of weet ik wat. Door er een sociale activiteit van te maken wordt training bovendien leuker.

Daar kan ik me iets bij voorstellen. Uit het onderzoek blijkt echter dat mensen die met een vreemde trainen 160 procent meer energie verbruiken dan getrouwde stellen die samen trainen en 200 procent meer dan mensen die in hun eentje trainen. De truc in dat onderzoek was trouwens dat die trainingsmaat beter was. Dat zorgde voor de extra inspanning. Je moet dus vooral ook uitgedaagd worden en of een huwelijk dat doet…

Het grappigste van de posting op MyBeauty vind ik overigens dat onderaan een link te vinden is: Exercise your way to Freedom after a Breakup. Training is het recept voor alles. Voor een betere relatie en voor een betere scheiding.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Griepepidemieën voorspellen met behulp van Twitter 

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)