5.274
64

Journalist

Sanne Breimer studeerde journalistiek en kunstbeleid in Groningen. Ze werkte tien jaar bij FunX radio, waarvan zes jaar als eindredacteur van het station. Ze woont in Utrecht.

Je slaat als blanke de plank mis met ‘Nigga’

Je kunt alleen ook doorslaan, door per definitie geen discussie aan te gaan of je niet in te leven in je mede-Nederlander. Beide is denk ik bij de Niggabitch-discussie aan de hand

Als je geen zin hebt in een artikel over het woord ‘Niggabitch’ geschreven door een blonde Nederlandse dan kun je nu nog stoppen met lezen. Dit is een poging om helderheid te scheppen in de discussie over het gebruik van het woord in modetijdschrift Jackie. Ik heb al te horen gekregen dat ik het toch nooit écht zal begrijpen, maar dat hoeft ook niet. Het gaat er om dat je een poging doet.

In Nederland moet alles altijd gezegd kunnen worden. Op zich een mooi uitgangspunt voor een land dat de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft staan. Je kunt alleen ook doorslaan, door per definitie geen discussie aan te gaan of je niet in te leven in je mede-Nederlander. Beide is denk ik bij de Niggabitch-discussie aan de hand.

Gevoelig


Om op voorhand de critici die op twitter lieten weten aan de hoofdredacteur van Jackie dat ‘Niggabitch’ echt verkeerd was gebruikt, af te doen als “gevoelige groep”, “racismezoekers”, “zeurders” of “aanstellers” is het vervuilen van de discussie. Je moet weten waaróm mensen zich druk maken, om een eerlijk oordeel te kunnen vellen. Omgekeerd is het ook kortzichtig om de hoofdredacteur van Jackie meteen af te doen als ‘nazi’ of ‘hoer’. Als zij oprecht aangeeft een fout te hebben gemaakt, zal je haar op haar woord moeten geloven. Ze kan dat dan onderstrepen door in de volgende editie van Jackie een inhoudelijk artikel te wijden aan het onderwerp. Iedereen verdient een tweede kans.

Tupac


Als je even de geschiedenis in duikt en bedenkt dat de term ‘Nigger’ bedacht is door blanke slavenhandelaren om de zwarte slaven aan te duiden, hoef je verder niet veel uitleg. Het is een scheldwoord. Punt. Dat de zwarte Amerikaanse jongeren er hun eigen – positieve – draai aan wilden geven door het woord af te korten tot ‘Nigga’ (N.I.G.G.A. = Never Ignorent Getting Goals Accomplised – Tupac) geeft aan dat ze hun geschiedenis een plek wilden geven. Dat we in Nederland nog steeds niet normaal onderwezen worden over ons slavernij verleden maar vervolgens wel lollig proberen te doen met ‘nigga dit en nigga dat’, slaat de plank dus mis.

Holocaust


Je kunt zeggen dat de slavernij al zó lang geleden is, dat je daar niet steeds op terug moet vallen. Maar over de Tweede wereldoorlog zullen we ook niet zo snel uitgepraat zijn. Stel je voor dat een modeblad a la Jackie in Duitsland de Joodse-bitch stijl van Amy Winehouse zou publiceren. “Ze heeft een uitgemergeld lichaam, ze heeft een grote neus en weet snel geld te verdienen. Amy Winehouse, They try to make me go to rehab, but I said no no no,  is de ultieme Joodse bitch en etaleert dat graag, en dat betekent bij haar: hoe ordinairder hoe beter. Als dat inhoudt dat ze half naakt als een Holocaust-scharminkel met een pruik op haar hoofd op een podium vals staat te zingen, dan is dat maar zo.” Veel mensen zullen vallen over ‘Holocaust’ of ‘Joodse bitch’. Zeggen we dan ook meteen “Joh, stel je niet aan?”.

Omzetcijfers


Los van de slavernij en de Tweede Wereldoorlog, het is 2011, bijna 2012, we leven in een maatschappij waar verschillende culturen naast elkaar wonen. Als je dat terug wilt draaien: prettige wedstrijd. Dan kun je ervoor kiezen om vast te houden aan je eigen wereld, maar je zou ook eens om je heen kunnen kijken naar wat er verder om je heen gebeurt. Dat de Jackie-redactie dat ook had moeten doen in plaats van veilig in hun kantoor in Amstelveen radicaaltje gaan spelen, vindt hoofdredacteur Eva Hoeke zelf ook. Dat het misschien een goed idee is om als je een blad maakt voor de Nederlandse vrouw, ook je redactie een doorsnee te laten zijn van die Nederlandse vrouw, krijgt ze gratis als tip mee. Dat ze uiteindelijk eieren voor haar geld koos heeft niets met de kritische reacties te maken maar alles met de angst van haar uitgever die de omzetcijfers zag dalen.

Oprah


Chris Rock stelt in zijn programma Kill The Messenger de vraag: “Can white people say nigger?” Het antwoord: “No, not really”. Bedenk de uitleg er voor jezelf maar bij. Dat zwarte mensen onderling het woord wel gebruiken, is een andere discussie. Dan kom je uit bij Oprah en Jay-Z, die het daarover ook niet eens zijn. Verschil tussen oudere en jongere generatie. Niet iets om me als blonde Nederlandse mee te bemoeien.

Dit stuk verscheen eerder op FunX.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (64)