2.266
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Je stem verraadt je

Elke dag een gezond weetje van Ivan wolffers: vandaag over hoe de stem van verliefde mensen alles verklapt

Zijn telefoon gaat. Hij neemt op en loopt naar buiten om even rustig te praten. Je hoort nog net dat hij “Hé, hoe gaat het?” zegt. Je weet het meteen. Dit is niet zo maar een vriend.

Iemand spreekt haar aan in het restaurant waar jullie samen gaan eten om een ruzie bij te leggen en onmiddellijk weet je: dit is niet alleen maar iemand van haar werk.

Maar hoe weet je het?

Onderzoek helpt, ook al geloof je niets van de uitkomsten. Je hoort het aan de stem, die verraadt iemand die verliefd is. Onderzoekers analyseerden hoe de stemt klinkt en hoe die moduleert als gesproken wordt met een geliefde (of iemand in wie een persoon in de romantische zin geïnteresseerd is). De opname van het gesprek (van 24 mensen) werd af en toe helemaal en soms maar 2 seconden lang, voorgelegd aan 80 willekeurige mensen die moesten zeggen wat voor soort gesprek het was.

Vrijwel altijd hadden ze het goed: deze persoon praat niet met zo maar iemand. Als ze het uit moesten leggen zeiden ze dat het veel plezieriger, warmer, meer sexy klonk. De onderzoekers waren vooral verrast door het effect als het gesprek van zijn inhoud werd ontdaan en er alleen nog maar toonhoogte en intonatie te horen waren. De jury twijfelde niet en hoorde de spanning tussen geliefden. De verlegenheid, de intimiteit, de kwetsbaarheid omdat iemand niet afgewezen wil worden.

Als de stem door een machine geanalyseerd werd, dan bleken mannen met hogere stem te gaan praten en vrouwen juist met een lagere stem. Het was alsof ze net zo probeerden te praten als de ander. We zitten op hetzelfde niveau, we zijn één: jij en ik.

Het is maar dat je het allemaal weet: je stem verraadt je. Het is natuurlijk handig in de natuur omdat je dan ook bij elkaar ziet of het klikt. Nou ja, we zeggen dat we het voelen en beseffen niet dat we het merken doordat ons zenuwstelsel de stem analyseert. Je partner kan dat dus ook meteen horen als je met ‘zo maar iemand’ over de telefoon praat.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Medicijnen en ‘wij van WC-Eend’

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

cc-foto: Franz Schuier 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)