4.343
22

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Jeff Bezos is een voorbeeld voor iedereen die met zijn foto’s wordt gechanteerd

'Eén ding is wel duidelijk: je bent een lul of een tuthola als je het niet onmiddellijk en publiek opneemt voor de slachtoffers van exposed sextings'

Jeff Bezos, de grote baas van Amazon en de Washington Post , laat zich niet chanteren door een vriendje van Trump, die dreigt pikante foto’s van hem en zijn nieuwe vriendin, de tv-presentatrice Lauren Sanchez te publiceren. Zoals we allemaal op Joop konden lezen, dreigde de uitgever van het sensatieblad National Enquirer, David Pecker, via zijn bedrijf American Media (AMI), met publicatie van de foto’s, tenzij Bezos bepaalde politieke uitspraken terugnam. In plaats daarvan maakte Bezos de dreigmails openbaar.

Cc-foto: Tomi Knuutila

Publieke opinie
Nu zitten de chanteur en zijn vriend de president van de Verenigde Staten in een lastig parket. De publieke opinie neemt het op voor Bezos. De advocaat van AMI, Elkan Abramovitz, ontkent dat er van chantage sprake was maar daar wordt weinig geloof aan gehecht. Alle pogingen om Bezos en Sanchez te beschamen mislukken. Integendeel, dankzij Jeff Bezos zijn ook andere bekende Amerikanen naar buiten gekomen met verhalen over chantage door AMI en de National Enquirer.

Dit is groot nieuws voor mensen die door ex-vriendjes of hackers worden bedreigd met verspreiding op internet van hun intieme foto’s. Vertel ze dat ze het doen met hun verschrompelde lulletjes. Leg ze uit dat ze net zulke onderkruipsels zijn als dat mannetje Pecker met zijn leugenblaadje.

Steun in de rug
In de New York Times roept Dan Savage, in Amerika wereldberoemd om zijn adviescolumn Savage Love, Bezos op om zélf zijn pikante foto’s met Laueren Sanchez op het internet te zetten. Dat zou, schrijft hij een enorme steun zijn in de rug van de gewone mannen, vrouwen, jongens en meiden die bedreigd worden met pikante foto’s.

Nu heeft Dan Savage makkelijk praten. Hij is financieel onafhankelijk en heeft zijn eigen bedrijf. Hij kan niet geraakt worden door kleingeestige ouders of een of andere rukker van een werkgever. Of door de brede veroordeling van een preutse, hypocriete en laffe omgeving. Toch heeft hij eigenlijk gelijk.

Eén ding is wel duidelijk: je bent een lul of een tuthola als je het niet onmiddellijk en publiek opneemt voor de slachtoffers van exposed sextings. Waar dan ook. Hoe dan ook. Wanneer dan ook. Wie meehuilt met de wolven in het bos (excuus aan de wolven) is niet beter dan de daders zelf.

Bekijk hier een overzicht van de affaire Bezos van PBS, de Amerikaanse publieke oproep, met aandacht voor de bijrol van Trump en… het Saoedische regime.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (22)