700
19

SP-Tweede Kamerlid

Sadet Karabulut (1975) is Tweede Kamerlid voor de SP sinds 2006. Zij is woordvoerder armoedebeleid, integratie en emancipatie. Karabulut is bestuurskundige, voorheen was zij coördinator drugsbeleid in Amsterdam Zuidoost en beleidsmedewerker voortgezet speciaal onderwijs. Ook is ze oud-bestuurslid van de Turkse zelforganisatie DIDF.

Jemen schreeuwt om een wapenembargo

Wie wil dat het bloedvergieten stopt, moet daar niet aan bijdragen. Zo simpel is het

De ellende in Jemen is bekend: tienduizenden doden en gewonden, miljoenen mensen op de vlucht, een cholera-epidemie en een ongekende humanitaire crisis. Het Jemenitische volk is al meer dan duizend dagen slachtoffer van een gruwelijke oorlog, waarin de ene wreedheid de andere opvolgt.

Een F15 en daarachter twee F16’s. Cc-foto: Airman Magazine

Nederlandse wapens
Hoofdverantwoordelijke voor deze ellende is de militaire coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn ook onderdeel van deze coalitie, die dagelijks bombardeert, op onder meer ziekenhuizen, markten en moskeeën en bovendien een moordende blokkade in stand houdt. Deze landen kunnen rekenen op omvangrijke westerse steun. Vele miljarden aan wapenleveranties, vooral uit de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk, voeden dit conflict. Maar ook Nederlandse wapens. Een paar jaar geleden moest het kabinet al vaststellen dat het aannemelijk is dat door Nederland geleverde militaire goederen een rol kunnen hebben gespeeld bij de strijd in Jemen, onder andere omdat er onderdelen voor F15’s en F16’s zijn geleverd aan landen die bombardementen uitvoeren boven Jemen.

Mijn partij heeft jarenlang om duidelijkheid gevraagd. Tot nu toe kon gebruik van Nederlands materiaal niet bevestigd worden. Nu is er wel onomstotelijk bewijs van inzet van door Nederland geleverd materiaal in de oorlog in Jemen. Dat stelt het onderzoekscollectief Dutcharms. Door Nederland aan de Verenigde Arabische Emiraten geleverde Houwitsers, een artilleriestuk, zouden zijn ingezet.

Onderdelen voor dit wapen zijn tot 2014 geleverd. Nadat de oorlog in Jemen uitbrak, in maart 2015, is de regering een strenger beleid gaan voeren. Export naar oorlogvoerende landen is deels ook afgenomen, bijvoorbeeld naar Saudi-Arabië, maar F-16’s worden nu nog steeds aan Jordanië verkocht. 15 stuks. Dit terwijl dat land dit type straaljager inzet boven Jemen.

Bloedvergieten
Jordanië zou beloofd hebben om de Nederlandse toestellen niet boven Jemen in te zetten, maar die afspraak is niet te controleren. Zelfs al zou de afspraak nagekomen worden, dan nog betekent de Nederlandse leverantie dat het land meer toestellen heeft om te bombarderen in Jemen.

Wie wil dat het bloedvergieten stopt, moet daar niet aan bijdragen. Zo simpel is het. Wapenleveranties aan oorlogvoerende landen dragen wel bij aan voortduring van het geweld. Bovendien kan het gemakkelijk worden opgevat als politieke steun.

Nederland moet daarom geen F-16’s leveren aan Jordanië. Andere oorlogvoerende landen zouden evenmin moeten kunnen rekenen op Nederlands wapentuig om hun oorlogsmisdaden voort te zetten. Wat Jemen nodig heeft, is een staakt-het-vuren en een wapenembargo. Alleen dan kan effectief humanitaire hulp geleverd worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)