1.794
15

Hoofd PR & Comm Aletta instituut

Jeroen doet zijn best

Ontzettend jammer dat goedwillende Jeroen Pauw geen interessante vrouwen kan vinden

Jeroen Pauw vertelde in Broadcastmagazine over zijn ervaringen om meer vrouwen in zijn programma te krijgen. Pauw wil wel vrouwen. Maar helaas, de keiharde realiteit is dat hij geen interessante vrouwen kan vinden. “Bij Pauw en Witteman ergeren we ons bijna dagelijks over het gebrek aan vrouwen aan tafel. En wij niet alleen ook onze critici, die ons verwijten dat we onvoldoende ons best doen. (….) Er zijn nauwelijks vrouwelijke boeren, brandweermensen, militairen of korpschef.” En met tips van het niveau “de burgemeester van Rucphen is ook een heel interessante dame”, tja daarmee maakt Pauw natuurlijk geen programma.

Jeroen wil wel

Wat ontzettend jammer voor onze goedwillende Jeroen Pauw. Hij kan geen interessante vrouwen vinden. Kan hij het helpen dat de advocaat van Robert M. een man is? Sterker nog, dat Robert M. een man is? Jeroen wil best wel. Maar het is heel hard zoeken naar een vrouwelijke deskundige op dit gebied…. En misbruikende vrouwelijke crechedirecteuren zijn nog niet ten tonele verschenen. Anders had hij ze heus. Echt! Die vrouwen. Jeroen zit er bovenop, reken maar.

Of wat te doen aan het feit dat volkszanger nummer 4, Gerard Joling toevallig ook een man is? Half Nederland wil toch graag de come-backervaringen van deze Superhero, zichzelf terugvindende man horen? Niet dan? Nou dan? Zijn er bekende vrouwen die zingen, laat staan terugkomen? Kwamen ze maar.

En neem Andre Rieu. Kan hij er een sikkepit aan doen dat-ie man is? De ziekte van Rieu en het afgelasten van concerten is toch keihard nieuws voor een leuk gesprek zo rond borreltijd?

Of wat te denken dat uitgerekend Ockels’ duurzame schip is vernield. Vrouwen hebben toch nooit een gemolesteerd bootje, laat staan iets met duurzaamheid?

Nee, die mogen, ook al zijn ze ontwerper van een nieuw project van Ockels (een hele grote duurzame toetoet die heeeeel hard kan rijden), als model erin fungeren. (Nieuwsuur)

De eeuwig figurerende Johan Derksen. Ok. Dié kritiek begrijpt Pauw. Maar kan hij het helpen dat er geen Johanna is die verstand heeft van voetbal én een beeldvullende snor heeft? Dat mannen de wereld bepalen, is toch al sinds de prehistorie? Laten die vrouwen nou eens wat doen! Het wordt toch al te gek dat je dat anno 2011 een simpele presentator als Pauw gaat verwijten?

Jeroen zet door

Je begrijpt, het is echt niet zo simpel, in de wereld die Jeroen Pauw heet. Hij zou graag een keertje van werk wisselen, dan kan iemand anders ‘ns achter de vrouwen aan. Professioneel dan. Want dat ze nu 1-op 4 lopen, (één vrouw op 3 mannen aan tafel) is echt aan Jeroen’s onvermoeibare inspanningen te danken. Hij jut de vrouwen op zijn redactie echt op! Maar ’s avonds is het uur van de waarheid. Dan moet hij helaas toch 9 van de 10 suggesties afschieten: ‘niveautje Rucphen’. Te weinig gezaghebbende vrouwen, helaas. Dat er bijvoorbeeld 2000 jaar na dato pas geschreven wordt over the First Ladies of Rome**, zegt toch eigenlijk alles? Het gaat toch nog steeds om de Marcussen, de Augustussen en de Caesars in de wereld?

Jeroen breekt los

Is het niet dieptreurig dat iemand die zo zijn best doet, nooit bereikt wat hij wil? Heb compassie voor deze hardwerkende goedbedoelende man! Want het laatste wat we willen is dat Jeroen de buis verlaat, niet? Zullen we Jeroentje daarom een beetje helpen? Hij heeft echt maar een klein duwtje in de goede richting nodig… Laten we hem iedere dag een paar namen van geweldige interessante vrouwen twitteren of mailen.

Jeroen en de saaie burgemeester 

Nee nee, vrouwen, nou niet klagen, dat jullie dat al gedaan hebben. Ok, we weten het, Jeroen had makkelijk Maaike Meijer kunnen uitnodigen. En was Vasalis ook niet vrouw? Twee vliegen in één klap. Inkoppertje toch? Of Aaf Brandt Corstius als columnist in plaats van de eeuwig grappige, maar nu ook heel zielige Bart Chabot. Ok, jullie hebben groot gelijk, zielig en grappig is een heerlijke combinatie, juist voor een man als Jeroen. Toegegeven, hij had Renee Rümkens kunnen uitnodigen om te spreken over het feit waarom we massaal niet zien aankomen dat een 12-jarig meisje moeder wordt. Of Wouke van Scherrenburg of een van de honderd andere vrouwelijke mediadeskundigen die dit land rijk is, had in no-time haar oordeel kunnen geven over het Wildersproces. En dan met name de mediageile rol van ene advocaat M. te A.

Maar let op: dat gaat niet werken in De Wereld van Jeroen! Want met het inbrengen van vrouwelijke deskundigheid kom je er nu eenmaal niet. Wordt afgeserveerd als te deskundig. Te onbeduidend. Te saai. Niveautje burgemeester Rucphen.

Jeroen en de J-factor 

Daarom een adviesje: voeg er wel een snufje drama en wat persoonlijk verhaal in. Simpelgezegd: Hou de ‘Joling-factor’ (de J-factor) in gedachten.

J= Drama en Persoonlijk Verhaal. De deskundigheid werp je er later maar in als het paard van Troje. Het is tenslotte pas 2011.

Jeroen op weg naar succes 

Dat gaat ons best lukken, niet? Want alleen door samen hem te helpen, kunnen we voorkomen dat Jeroen verwijderd wordt vanwege het niet halen van het zogenoemde SMAT-quotum* dat in Hilversum geldt. En dat willen we niet he? “Jeroen geeft op.” Dat zou al te zielig zijn.

*de afkorting van de norm die in Hilversum geldt voor aantal Surinamers, Marokkanen, Antillianen en Turken in programma’s die de publieke omroep hanteert

**Annelise Freisenbruch behandelt de geschiedenis van Rome’s First Ladies vanaf de eerste vrouwen rondom Octavianus/Augustus tot aan de invoering van het christendom in Rome, toen hun rol veranderde in iconen van vroomheid en toewijding.

Deze bijdrage verscheen eerder op de site van Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis

Geef een reactie

Laatste reacties (15)