Laatste update 11:21
4.298
63

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Jesse in 2087

De docu laat volgens hem goed zien hoe in Nederland het fenomeen beweging in de plaats kwam van traditionele politieke partijen

Randstad, 1 november 2087

Het 100-jarig bestaan van het IDFA festival wordt gevierd met de wereldpremière van de documentaire Jesse. De film over de eerste verkiezingscampagne van voormalig premier Klaver verdween in 2017 onvertoond in een kluis nadat er een rel ontstaan was over de totstandkoming. Regisseur Joey Boink zou te nauwe connecties met de politicus hebben gehad waardoor de NPO, voorloper van De Mol Rijksmedia, vreesde voor partijdig te worden uitgemaakt. Dat was indertijd, toen politiek sterk was gereduceerd tot emoties, onbestaanbaar.

Een soortgelijke discussie speelde ook bij Boinks latere documentaire Mark over president Rutte, toen bleek dat de film een door diens stafchef strategie Jort Kelder geschreven scenario volgde. Die controverse leek destijds zelfs even de Oscar-nominatie van Mark in de weg te staan maar de jury vond het uiteindelijk een ‘minor detail’.

De zeventig jaar oude documentaire Jesse is slechts door enkele mensen gezien, waaronder oud-minister van Media en Waarden Shula Rijxman (uit de kabinetten Rutte 4 en Klaver 1) en daarna in een secure server opgeborgen. “Het gaat om een heel oud digitaal exemplaar dat ernstig door bitrot was aangetast. We zijn drie volle maanden bezig geweest met de restauratie,” verklaart IDFA-directeur Kiy Koblenko.

De docu laat volgens hem goed zien hoe in Nederland het fenomeen beweging in de plaats kwam van traditionele politieke partijen. “Het is natuurlijk leuk om premier Klaver als broekie terug te zien maar de film toont vooral de geboorte van het apptivisme en dat overstijgt de politieke verschillen. Zonder apptivisme zou dit land immers nooit zijn geworden wat het is. Dan was Brussel nu onze hoofdstad geweest.”

Om de sfeer uit het begin van de eeuw op te roepen wordt de film vertoond in de oude Johan Cruyff Arena in stadsdeel Amsterdam en vindt de opening van het IDFA anders dan vorige jaren niet plaats in het Gordon megatheater. De qr-codes voor de première zullen naar verwachting binnen enkele uren uitverkocht zijn.

“Vijftigduizend simultaan kijkers is natuurlijk niet veel voor zo’n film. De première destijds, die er dus nooit is gekomen, rekende op een publiek van minstens 500.000 simultaan kijkers. Maar toen hadden mensen nog thuisbioscopen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (63)