5.944
42

Theoloog, publicist

Jesse Klaver, laat de vluchtelingen niet vallen

Sinds het regeerakkoord bekend werd, hebben GroenLinks en jij nog niet een keer getwitterd over de ijskoude asielparagraaf. Het lijkt haast wel alsof je de actie voor een humane behandeling van migranten bent gestaakt

Beste Jesse Klaver,

deze open brief is een pleidooi voor meer vuur van GroenLinks op het thema ‘migratie’. Vluchtelingen zijn de grote slachtoffers van het nieuwe regeerakkoord. Juist voor hen moeten onze politici zo snel en zo fel mogelijk oppositie voeren tegen de kille plannen van Rutte-III.

Jesse Klaver
cc-foto: Roel Wijnants

Ik werd lid van GroenLinks in de tijd dat de bescheiden Bram van Ojik nog fractievoorzitter was. Het was dus even wennen toen jij het podium overnam met jouw uitbundige, enigszins schaamteloze Christus-act. Maar goed, als een wit overhemd met opgestroopte mouwen de AFAS Live kan vullen met jonge stemmers, vindt deze theoloog het allemaal best. Ik gunde jou de rol van gezalfde redder uit pragmatische overwegingen. Ook omdat ik hem minder toevertrouwde aan de andere zelfverklaarde godsgezanten, die van het CDA en de ChristenUnie.

Er valt nogal wat te redden, zoveel is duidelijk. Nieuwe groepen mensen stemden op jou omdat jij een verhaal had dat nog niet bedorven was door jarenlange coalities met het CDA of de VVD. Het moet allemaal rechtvaardiger in Nederland. Het moet ook warmer, behalve de gemiddeld gemeten temperatuur dan. Die moet juist omlaag, zodat onze kinderen in een leefbare wereld blijven opgroeien. En omdat er anders binnen afzienbare tijd een nieuwe generatie vluchtelingen ontheemd raakt als gevolg van klimaatverandering.

Dus was ik trots op je toen onze partij een verrassend aantal zetels binnenhaalde. Ik was trots toen jij aanschoof om het vormen van een lastige coalitie een serieuze kans te geven. Ik was ook trots toen je uiteindelijk afhaakte van de onderhandelingen. In de e-mail die alle leden daarna van jou kregen, stond namelijk dat ‘migratie’ het beslissende breekpunt vormde. Het is goed om te weten dat GroenLinks weigert om vluchtelingen als wisselgeld te gebruiken.

D66 en ChristenUnie hebben dat wel gedaan. Zij streden zich moe in een loopgravenoorlog op medisch-ethische thema’s, deden iets voor ons aller koopkracht en werkten toe naar het klimaatakkoord van Parijs, maar daarvoor moesten ze wel het kinderpardon en hun solidariteit met vluchtelingen laten varen. Want dat is uiteindelijk waar de hardste klappen vallen in het nieuwe regeerakkoord: op asiel.

Geen automatische rechtsbijstand meer voor asielzoekers. Geen verruiming van het kinderpardon. Vooral: de constante afwenteling op dat mythische begrip ‘opvang in de regio’. Daarbij wordt dan verwezen naar landen als Jordanië en Libanon, landen die de asieldruk allang niet meer aankunnen. Maar voor de Gewone Nederlander met Oost-Indische oogkleppen geldt kennelijk: uit het oog, uit het hart, dus houd ze maar buiten Europa.

In dat verstikkende Fort Europa-discours hebben juist de meest kwetsbare mensen ter wereld, vluchtelingen en asielzoekers, de onvermoeibare steun van de oppositiepartijen nodig. Jouw twee nieuwsbrieven die ik in mijn mailbox aantrof, gingen echter voornamelijk over de verhoging van het btw-tarief. Voortdurend begon je over de ‘gewone Nederlander’ met zijn duurdere boodschappen, maar de vluchtelingen zweeg je helemaal dood. In de bedelbrief van je campagneleider waren ze slechts een bijzin als opmaat naar de donatie-button. Sinds het regeerakkoord bekend werd, hebben GroenLinks en jij nog niet een keer getwitterd over de ijskoude asielparagraaf.

Het kan zijn dat ik doemdenk, maar het lijkt haast wel alsof je de actie voor een humane behandeling van migranten bent gestaakt. Alsof je hebt beseft dat die extra belasting van een paar euro per maand een grotere groep kiezers mobiliseert, en de minder populaire slachtoffers van het regeerakkoord aan hun lot overlaat. Deze stilte stelt me teleur. Het lijkt gewoon een variatie op het dubieuze thema van de coalitiepartijen: witte burgers als focusgroep en vluchtelingen als het ondergeschoven kindje.

Voor dat soort onzin ben ik geen lid van GroenLinks geworden, Jesse. Natuurlijk betaal ik ook liever geen 2,83 cent extra voor een krop sla van een euro, maar boze boodschappen-retoriek kun je gerust aan de socialisten overlaten. En dat je het rechts-populistische gezwam over ‘gewone Nederlanders’ nu normaliseert in je oppositie-vocabulaire, baart me ernstige zorgen. Het is terminologie die per definitie buitensluit, en zo ook expliciet bedoeld is. Waar blijft je droom voor een inclusief Nederland?

Leer iets van de principiële schaamteloosheid van je foute collega Wilders. Hij diende vorige week weer gewoon een kansloze motie in voor het sluiten van alle moskeeën. Jesse, ik zie je liever als een roepende in de woestijn dan als een zouteloze opportunist. Als lid van GroenLinks kan ik niet wegkijken van het leed dat de asielplannen in het regeerakkoord teweeg gaan brengen. Iemand moet voor hen blijven strijden. Dus trek dat witte overhemd weer aan, stroop je mouwen op en foeter als een getergde profeet voor de rechten van de aller-kwetsbaarsten.

Geef een reactie

Laatste reacties (42)