Laatste update 19:23
10.314
156

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Met afgelaste ‘Jesse’ is televisie er weer een beetje lulliger op geworden

"Een onzalige combinatie van columnisten, duiders, bloggers en hun schreeuwerige aanhang is erin geslaagd om de documentaire van de NPO weg te houden. Op die manier zijn de grenzen van wat mag en kan op de buis niet verbreed, maar versmald"

Deze zondag blijkt hoe groot de informele macht van rechts in Nederland geworden is. Een onzalige combinatie van columnisten, duiders, bloggers en hun schreeuwerige aanhang op de sociale media is erin geslaagd om de documentaire ‘Jesse’ van de Nederlandse Publieke Omroep weg te houden. De leiding van BNNVARA zwichtte voor dit tumult.

Dat is een politieke fout van jewelste. Een omroep met 750.000 leden heeft laten zien dat ze beïnvloedbaar is, dat ze bereid is toe te geven aan de censurerende neigingen van een tegen haar in het geweer gebrachte massa. Dit voorbeeld zal school maken. Je kunt als je maar lawaai genoeg maakt, als je in staat bent om twitter te laten ontploffen, een programma van de buis houden.

Ooit hield de VARA stand toen de volkswoede zich ontlaadde tegen het satirische programma Zo is het toevallig ook nog eens een keer. Daarmee werd een voorbeeld gesteld. Nu heeft de omroep dat opnieuw gedaan. Op die manier zijn de grenzen van wat mag en kan op de buis niet verbreed, maar versmald. En die versmalling zal nu doorgaan want het hek is van de dam.

Hoe erg is dit? Als Thierry Baudet een opwekkingsbijeenkomst houdt, neemt hij steevast de publieke omroep én de mainstream media de maat. Die geven toch maar een vertekend beeld van hem en zijn denkbeelden, meent hij. Daarom gaat hij aan ze voorbij en richt zich via de sociale media rechtstreeks tot het publiek.

De documentaire “Jesse” zal nu ongetwijfeld snel via sociale media beschikbaar komen voor alle Nederlanders. Wij kunnen dan zelf beoordelen of we te maken hadden met een stuk pure propaganda of dat we werkelijk een intieme blik krijgen in het leven van de Jessias. Wellicht moeten ook de vrienden en vriendinnen van vrijheid, democratie en diversiteit de les van Thierry Baudet ter harte nemen: de sociale media worden een steeds relevanter alternatief voor de NPO en de mainstream media.

Toch stemt  dit besluit van BNNVARA om de eigen leden en heel televisiekijkend Nederland de kans te onthouden om zélf een oordeel te vellen over de documentaire ‘Jesse’ uitermate bitter. De Nederlandse televisie is er weer een beetje lulliger op geworden.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (156)