2.933
37

Redacteur, radiomaker

Joyce Brekelmans (1981) is een nieuwsjunk met culinaire neigingen en een zwak voor woordgrappen. Zij werkt sinds 2013 als redacteur en radiomaker bij BNNVARA en was daarvoor actief als freelance journalist en columnist.

De jeugd van tegenwoordig heeft het stiekem best begrepen

De generaties die al onze zooi - en die van onze boomende ouders - mogen opruimen, laten zich niet uit het veld slaan. Ook al zijn er voor hen geen betaalbare huizen, betalende banen of uitzicht op een pensioen waar je een fatsoenlijke boterham met avocado mee kan beleggen

Er zijn leukere dingen dan het nieuws. Elke dag weer moord en verderf, wreedheid met een grijns, totale willekeur en mannen in pak die angstvallig proberen recht te lullen wat krom is, zelfs nadat de waarheid hen harder heeft ingehaald dan Esmee Visser in de binnenbocht.

Witte lakens
Als je ergens beroerd van wordt dan zijn het wel hulpverleners die kinderen misbruiken, al dan niet van jouw centen. Of het gruwelijke aanzicht van witte lakens waar kinderen onder slapen, om nooit meer wakker te worden. De zinloosheid van mass shootings, en dan vooral op scholen, hakt er elke keer weer in. Vooral omdat het een probleem is dat opgelost kan worden. Sterker nog, een meerderheid van de bevolking – zelfs een meerderheid van die vervloekte wapenfetisjistenclub, de NRA – wil dat graag. Maar op een of andere manier wegen envelopjes met bloedgeld nog steeds zwaarder.

Cc-foto: marctasman

Toch is er hoop. Want de mensen die strijden om alles bij het oude te houden, kunnen het nooit lang meer winnen. Demografische verschuivingen geven beetjes macht terug aan de massa. De enige minderheid die een meerderheid is, is wel klaar met op haar beurt wachten en pakt zelf de handschoen op. En de generaties die al onze zooi – en die van onze boomende ouders – mogen opruimen, laten zich niet uit het veld slaan. Ook al zijn er voor hen geen betaalbare huizen, betalende banen of uitzicht op een pensioen waar je een fatsoenlijke boterham met avocado mee kan beleggen.

Verwarde jonge man
Scholieren die letterlijk in een kast zaten opgesloten, om te voorkomen dat weer zo’n verwarde jonge man met extreme ideeën over vrouwen en rassen ook hen zou vermoorden, hielden het hoofd koel en interviewden elkaar over mogelijke oplossingen voor het wapenprobleem. Kinderen die zelf een school shooting overleefden loodsten via social media hun lotgenoten door de hel. En pubers gaven vlammend en welbespraakt weerwoord aan de politici, die hen en hun rouwende ouders wilden afschepen met ‘thoughts and prayers’.

Het is makkelijk om het vertrouwen in de mensheid te verliezen, maar als je voorbij de schreeuwende krantenkoppen durft te kijken, zijn er lichtende voorbeelden te over. Vernuftig verstopt achter een konijnenfilter op Snapchat.

Deze column werd vrijdagnacht uitgesproken in De Nacht van de Radio op NPO Radio 1.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)