Laatste update 12:17
7.785
127

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Jihadbruiden: Nu Nederland zelf herkomstland is, neemt het afgewezen burgers niet terug

Tweeërlei weegsteen is de Heere een gruwel!

Je kunt zeggen wat je wilt maar Nederland blijft een grappig land. Jarenlang wordt er geweeklaagd over herkomstlanden die kansloze asielzoekers niet terug willen nemen. Zij weigeren hun eigen burgers te ontvangen als ze bij ons niet welkom zijn. Juist ook als het notoire wetsovertreders zijn. Sancties zou je op zulke landen moeten toepassen! De ontwikkelingshulp intrekken en zo! Menig Nederlander denkt namelijk dat landen waar veel migranten vandaan komen, ook een hoop ontwikkelingshulp krijgen. Dat is echter niet het geval. Geeft niet. Je hoeft niet overal verstand van te hebben. Hoe dan ook: we vinden het vreselijk onrechtvaardig dat we illegale migranten vaak niet terug kunnen sturen naar hun moederland omdat die niet op hen zitten te wachten.

Cc-foto: Free-Photos

Nu staan er Nederlandse staatsburgers op de stoep die een aantal jaren geleden geëmigreerd zijn naar landen waar zij niet welkom bleken. Te weten Syrië en Irak. De Koerden, die zoveel voormalige deelnemers aan de Islamitische Staat vasthouden, zeggen al meer dan een jaar dat wij de burgers moeten terugnemen die geprobeerd hebben zich in hun land te vestigen, waarbij zij zich vaak zeer ernstig misdroegen om het maar zachtjes te zeggen. Dat niet alleen, deze Nederlanders verzetten zich in tegenstelling tot asielzoekers bij ons niet tegen hun uitzetting maar werken zelfs van harte mee. De Irakese regering heeft ook al gezegd niet van plan te zijn om mensen met de Nederlandse nationaliteit op te vangen en te berechten. Dat wil ze alleen doen met de eigen burgers en niet met ongewenste vreemdelingen.

Je zou zeggen: nu geeft Nederland het goede voorbeeld en neemt de elders ongewenste staatsburgers terug. Maar nee: we zeveren over berechting in de regio omdat daar het bewijsmateriaal zou liggen, wat manifeste flauwekul is want dan kun je dat Strafhof in Den Haag ook wel sluiten. We trekken de hele trukendoos open om de deur dicht te houden, net zoals Algerije en Marokko dat doen als wij aankomen met kansloze asielzoekers, die zich ook nog schuldig hebben gemaakt aan allerlei misdrijven.

Dubbele standaarden heet dat. Tweeërlei weegsteen is de Heere een gruwel, staat er in de bijbel. Spreuken 20, vers 10. In de nieuwe vertaling: twee gewichten om te wegen, twee maten om te meten, beide zijn de Heer een gruwel. Trouwens, vers 23 is ook niet mis. ¨Twee gewichten om te wegen, het is de Heer een gruwel, een valse weegschaal is een slechte zaak¨.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (127)