1.720
15

Redacteur BNNVARA

Dennis l'Ami is journalist en schreef onder voor Frontaal Naakt, State Magazine, AD, De Kanttekening, De Correspondent

Johan Derksen, ook een politieke barometer!

Opiniepeilingen zeggen niks, de voetbalkantine is de ware graadmeter van het onderbuikgevoel. Een onderbuik gevuld met bitterballen, uiteraard

Beste Johan, Je runt al jaren het populairste voetbalblad van Nederland, je wint de ene televisieprijs na de andere en het boek over René van der Gijp is nog geen 100.000 keer verkocht of er komt alweer een nieuwe bestseller uit over gesjoemel met wedstrijden in de Nederlandse competities. Nu kun je van jou een hoop zeggen, maar op gesjoemel heeft nog nooit iemand je betrapt. Goed, die reclames voor een energieboer waren niet je sterkste optredens en ook die EK-hit moeten we maar snel weer vergeten, maar als jouw mening wordt gevraagd geef je die, ongezouten en recht door zee, zoals Rita Verdonk dat ooit claimde te zijn, al is dat wel iets te veel eer voor mevrouw Verdonk. Bovendien weigert niemand jou een hand en als iemand dat wel doet pak je ze wel aan in je wekelijkse column, nietwaar?

Ondanks alle successen blijf je de indruk wekken met beide benen op de grond te staan en minstens vier keer per week aan de bar te hangen in een voetbalkantine. Je spreekt de taal van de man in de straat, ook al verdien jij in een maand een modaal jaarsalaris. Als jij iets roept in je programma hoor je dat diezelfde week in duizenden voetbalkantines. Daarom Johan, moet het er nu maar eens van komen.

In september staan de verkiezingen voor de deur. In jullie programma is in de afgelopen weken al een klein legertje politici aangeschoven, van PvdA’ers Diederik Samsom, Ronald Plasterk en Maarten van Rossum tot Emile Roemer van de SP. Helaas weinig rechtse kamerleden, maar dit terzijde.

Aangezien Pauw & Witteman een zomerstop hebben zie ik een prachtig gat opduiken dat vraagt om een dieptepass. Op links, op rechts, politiek is soms net voetbal. Je hebt haantjes nodig, werkpaarden en verdedigers. Flamboyante aanvallers die de vaderlandse pers zo nu en dan het nakijken geven. Jij kan dat gat vullen Johan,  samen met Genee en Gijp. Ik voorzie een grote toekomst voor een VI Oranje dat, zodra het EK is afgelopen, wordt gecontinueerd als VI Politiek. Laat ze maar aanschuiven, die billenknijpers. Die totaal doorgespinde Haagse bankzitters. Jullie prikken moeiteloos door die nep-vedettes heen, als een Duitser door onze verdediging.

Ik zie een zwetende Van Haersma Buma al zitten, als Gijp hem voor de voeten werpt dat het CDA  medeschuldig is aan het teleurstellende EK. Geintje natuurlijk, voetbalhumor, maar ik wil wel eens zien hoe authentiek de CDA-lijsttrekker daar op reageert. Waarschijnlijk gaat hij spontaan weer Fries praten van de weeromstuit! Levert mooie plaatjes op, hoor. Als jij daarna nog even doorgaat over de vraag of Van Haersma Buma wel genoeg ‘personality’ (een stopwoordje van je) heeft om politiek te bedrijven springt hij waarschijnlijk met rechte rug op tafel om het clublied van Heerenveen te zingen.

Of stel je eens voor: Stef Blok naast Boskamp (Gijp zou dan voor één keer op rechts moeten, net als in zijn beste voetbaljaren). Iedere keer als Blok iets zegt dat Boskamp niet bevalt krijgt hij een elleboog van de Nederbelg. Dat is nog eens andere koek dan een ingrijpende Gerdi Verbeet! Dat is hoe het volk discussies voert. Als Wilders zou aanschuiven – je weet het nooit, jullie zijn de VARA tenslotte niet – trekt Boskamp zo die pruik van zijn hoofd als de PVV’er het waagt België een bananenrepubliek te noemen. Zo’n scene zou de wereld overgaan en tot diep in de bossen van Moldavië zouden ze het hebben over jouw programma.

Opiniepeilingen zeggen niks, de voetbalkantine is de ware graadmeter van het onderbuikgevoel. Een onderbuik gevuld met bitterballen, uiteraard. Jij weet als geen ander hoe de vlag erbij hangt aan de bar, waar men zich opwindt over de belachelijke salarissen van die verwende voetballers die in privé-jets naar exotische vakantieoorden vliegen, van die bonus-trekkende bankiers en die liegende ministers. Jij weet dat, Johan. Een Lijst Derksen lijkt me nog wat vroeg, al verdenk ik Maurice de Hond ervan dit niet te durven peilen. Wat hij weet, weet ik ook: jij bent de vleesgeworden politieke barometer van Nederland. Kom op met dat programma: VI Politiek, twee miljoen zetels achter de buis, gegarandeerd.

Dennis L’Ami schrijft iedere woensdag een column in de vorm van een brief op Joop waarin hij het nieuws op satirische wijze beschrijft. Vorige week: Stef, wees een egoïst

Geef een reactie

Laatste reacties (15)