Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jong Iran op death row

  •  
17-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Zeker 160 kinderen wachten in Iran op hun executie. Twaalf kunnen ieder moment gedood worden
Zeker 160 kinderen wachten in Iran op hun executie. Twaalf kunnen ieder moment gedood worden. Deze ontluisterende feiten komen van Miss World-runner up 2003 én mensenrechteactivsite Nazanin Asfin-Jam. Zij zet zich al vijf jaar in voor haar jeugdige landgenoten.
In geen enkel land ter wereld wachten zoveel minderjarigen op de doodstraf als in Iran. We kennen de namen van 160 kinderen, maar misschien zijn het er veel meer. Urgent is de situatie voor twaalf kinderen waarvan het doodvonnis ieder moment kan worden voltrokken.”
Telefonisch vanuit het Canadese Vancouver wijst de geboren Iraanse op het lot van de 18-jarige Ebrahim Hamidi. Hij is ter dood veroordeeld wegens het bedrijven van sodomie op zijn 16e. Zijn bekentenis kwam na marteling. Het slachtoffer heeft naderhand de beschuldiging ingetrokken, maar de rechter houdt voet bij stuk.
De doodstraf voor minderjarigen wordt alleen geëist in Nigeria, Saoedi-Arabië, Jemen, Soedan en Iran na vergrijpen als homoseksuele handelingen, drugshandel, moord of omdat ze een ander geloof dan het sjiitische geloof aannamen’, zegt Nazanin. ‘In deze landen geldt de sharia en worden meisjes vanaf hun negende jaar en jongens vanaf hun vijftiende jaar als volwassenen gezien. Stemmen of een auto rijden mogen ze dan nog niet, maar de koran wijst hen dan wel al op hun islamitische plichten als bidden.”
Bij overtredingen wachten zware sancties. De uitvoering van het vonnis, veelal ophanging of steniging, gebeurt in de regel pas als de veroordeelden achttien jaar zijn geworden.
Vandaag komen de schending van mensenrechten in Iran aan de orde in de vijftiende bijeenkomst van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève. Gebrek aan persvrijheid en marteling van gedetineerden staan op de agenda. De nadruk ligt op het aantal doodvonnissen in Iran, verhoudingsgewijs het hoogste ter wereld. Volgens Amnesty International stierven in Iran vorig jaar 388 mensen door executie. 122 daarvan waren als gevolg van de onrust na de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad. Koploper in aantallen doodvonnissen is overigens China met duizenden terechtstellingen.
Veel verbetering op korte termijn verwacht beauty queen Nazanin niet:
Iran bezigt dezelfde retoriek als de vorige keren. Het land ontkent en gebruikt de bijeenkomst als een platform om met de vinger te wijzen naar Israël en de Verenigde Staten. Mijn hoop is gevestigd op de Europese Unie en het Europees Parlement. Iran staat wel hoog op de VN-agenda door haar nucleaire programma. Dat zou ook voor mensenrechten moeten gelden.
Het verhaal en meer info over Iran kunt u teruglezen in De Pers.
De foto nam ik in 1987 aan het front in de buurt van Basra, toen bezet door Iran. Tussen 1980 en 1988 woedde dé Golfoorlog, die tussen Irak en Iran, waarbij ook veel kinderen werden ingezet. Ik zie ze nog lopen door Teheran, band met strijdkreten om het hoofd gebonden, citerend uit de koran regelrecht de dood inmarcherend. Hallucinerend beeld, net als die kinderen nu in hun dodencel.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.