Laatste update 12:35
6.820
91

Columnist

Kevin Levie (1986) schrijft over politiek en technologie. Hij is actief binnen links van links en was eerder o.a. voorzitter van de SP Rotterdam. Hij woont in Amsterdam en werkt als ZZP'er in de ICT.

Jongeren zijn niet rechts; oude witte mannen zijn rechts

Dat we nu een CDA-VVD-kabinet krijgen komt in de eerste plaats door oude witte mannen

Dit is iets waar ik me al langer flink aan erger. Afgelopen donderdag hoorde ik het Jan Marijnissen bij Nieuwsuur weer zeggen (en hij is niet de enige die dat zegt): jonge mensen zijn tegenwoordig niet meer anders gewend dan het neoliberale ieder-voor-zich-denken. Ze willen alleen maar rijk en beroemd worden. Ze hebben een andere mentaliteit meegekregen dan wie in de jaren zestig is opgegroeid. Vandaar ook dat links zo slecht scoort.

Voor wie dat echt denkt: kijk één keer naar de cijfers. Als alleen mensen tussen de 18 en 24 zouden mogen stemmen, zou er een meerderheid zijn voor een kabinet SP-GroenLinks-D66-PvdDieren. Als alleen 65+-ers zouden mogen stemmen, had rechts in de Kamer tegen de 100 zetels. Het is al tijden zo dat jongeren vaker links zijn dan ouderen, vrouwen vaker dan mannen, mensen met een migratie-achtergrond vaker dan witte Nederlanders. Dat we nu een CDA-VVD-kabinet krijgen komt in de eerste plaats door oude witte mannen.

Geef een reactie

Laatste reacties (91)