1.000
24

Tweede Kamerlid 50Plus

Corrie van Brenk. Ván 50PLUS, vóór iedereen. Vakbondsvrouw in hart en nieren. ‘Waar ik ook kom met de vakbond: overal zijn 50plussers die snappen dat als je iets wil veranderen in dit land, je daar sámen voor moet opkomen. En echt niet alleen voor henzelf; net zo goed voor hun collega’s, kinderen en kleinkinderen. Ik hoop dat zij een inspiratie kunnen zijn voor al die anderen die óók vinden dat het beter kan.’ Corrie van Brenk werkte zich op van administratief medewerker in de thuiszorg tot voorzitter van de grootste FNV-vakbond voor ambtenaren en zorgmedewerkers. Ook was ze cao-onderhandelaar en zat ze in het bestuur van pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Jongeren verdienen beter dan een ‘halfpensioen’

Senaat, voorkom dat jongeren straks veel langer moeten doorwerken voor een veel lager pensioen

De toekomst van ons pensioenstelsel ligt in handen van de leden van de Eerste Kamer. Dinsdag bespreken zij het pensioenplan van het kabinet, dat de staatskas 3 miljard moet opleveren. Wie even rekent, ziet dat dit geld direct uit de pensioenspaarpotten van met name de jongeren komt.

Door Corrie van Brenk en Peter de Haan

We hebben in Nederland nog een van de beste pensioenstelsels ter wereld. Dat komt doordat we tijdens ons werkzame leven genoeg geld sparen voor later. Het kabinet wil dat veranderen, door het pensioen dat mensen belastingvrij mogen sparen, verder te verlagen. Na de eerste verlaging van 2,25 procent naar 2,15 procent willen ze naar 1,75 procent. Als je uitgaat van 42 werkjaren, is dat een verslechtering van 22 procent. Dit tellen we op bij de verschuiving van het pensioen van 65 naar 67 jaar. Een jonge verpleegkundige kan volgens de huidige regels nog uitkomen op een goed pensioen, ter hoogte van 70 procent van het laatst verdiende salaris. Maar als de plannen van het kabinet doorgaan, bouwt deze verpleegkundige in totaal 27 procent minder pensioen op.
 
In de praktijk pakt het pensioen in de toekomst voor veel mensen nog slechter uit. Want wie werkt er nog ononderbroken tot zijn 67e? Werkgevers bieden steeds vaker onzekere contracten aan, waardoor veel werknemers veel minder, of zelfs geen pensioen meer opbouwen. Uit cijfers van het grootste pensioenfonds in ons land, het ABP, blijkt dat de gemiddelde diensttijd nu 29 jaar is. Diezelfde werknemer uit ons voorbeeld komt in dat geval nog maar uit op een totaalpensioen van circa 50 procent van het laatste salaris. Wij noemen dat een halfpensioen. Dit geldt in elk geval voor deelnemers van het ABP en PFZW, de twee grootste pensioenfondsen van Nederland.
 
En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat onze pensioenen steeds minder waard worden. Het is een gegeven dat de pensioenen al lang niet meer ieder jaar aan de inflatie worden aangepast. Alleen al het ABP heeft een indexatieachterstand van 11 procent.
 
De AFM concludeert net als de meeste pensioendeskundigen in ons land dat het kabinet met haar pensioenberekeningen de zaken veel te rooskleurig voorstelt. De algemene conclusie is dat het kabinet het publiek oneerlijk informeert over de gevolgen die dit plan heeft voor de pensioenen van onze jongeren. Het kabinet had eerlijk moeten zijn over de lange-termijneffecten. Mensen die straks 70 worden, de jongeren van nu, moeten langer doorwerken voor een lager pensioen. Een pensioen waar ze naar verwachting ook nog eens netto minder van gaan overhouden.
 
Gelukkig is het nog niet te laat. De oppositie in de Eerste Kamer kan ons nog behoeden. Wij hopen dat de senatoren het pensioen van jongeren niet beschouwen als een politiek ruilmiddel. En dat zij de basis voor een goede pensioenvoorziening voor jongeren van nu en de gepensioneerden van straks, overeind houden. Van een halfpensioen kan immers niemand rondkomen.

Corrie van Brenk is voorzitter Abvakabo FNV. Peter de Haan is voorzitter sectorbestuur Jongeren

Geef een reactie

Laatste reacties (24)