1.973
78

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Jongeren willen CDA, PvdA, VVD overnemen: Goed idee

De drie hoofdstromingen van de Nederlandse politiek ogen en ruiken als te lang beslapen bedden

In Buitenhof verscheen op eerste paasdag een eigenwijze jongeman met de naam Sywert van Lienden. Hij had ooit met veel verve het LAKS aangevoerd, de organisatie van middelbare scholen die tijdens de eindexamens altijd voor ophef zorgt. Nu was hij blijkbaar studentenactivist maar daarvoor was Van Lienden niet gekomen. Hij nam deel aan een beschaafde gedachtewisseling over de verschillende generaties en tussen neus en lippen door kondigde hij een initiatief aan om de drie grote partijen van het midden over te nemen, te weten de PvdA, het CDA en de VVD.

Hoe? Door met zoveel mogelijk jonge geestverwanten van alle drie de partijen tegelijk lid te worden. Hij dacht aan vijfhonderd om te beginnen. Sinds een dag of wat is er een website in de lucht, www.G500.nl om dit project te coördineren. Wie zich daar opgeeft, wordt tegelijk PvdA’er, CDA’er en VVD’er. Voor het overige is het een kwestie van gecoördineerd optreden op de congressen om in al die drie partijen een omwenteling teweeg te brengen. Sywert van Lienden hoopt dat hij ze met zijn G500 zo dicht op elkaar kan drijven dat zij een regeringscoalitie coalitie aangaan. Dan kan Nederland op nieuwe leest worden geschoeid, terwijl SP en PVV het nakijken hebben. Je kon zien dat Sywert ondanks dat eigenwijze in zijn hart een keurige jongen was in wie de continuïteit van Nederland werd belichaamd. We hebben het wel vaker meegemaakt dat Nederland heruitgevonden werd, niet om een revolutionaire vernieuwing door te voeren maar om de kalme burgerlijkheid die ons zo nauw aan het hart gebakken ligt, bij sterk veranderde omstandigheden toch te bewaren en tot kern te maken van onze levensstijl.

De drie hoofdstromingen van de Nederlandse politiek ogen en ruiken als te lang beslapen bedden. Het wordt tijd dat zij eens worden opgeschud zodat er weer een frisse geur uit kan opgaan.

Het zal daarnaast leuk zijn om te zien hoe het estabishment van deze drie partijen gaat proberen om het initiatief van deze jongeren te frustreren. Daarom: www.g500.nl voor wie van heisa houdt. 

Update:

En het wordt ook tijd om iets te stellen tegenover die eeuwige Henk en Ingrid.
Wat dachten jullie van Astrid en Koos?


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (78)