613
10

Kamerlid PvdA

Roelof van Laar is directeur van stichting Stop Kindermisbruik, die strijdt tegen kinderprostitutie. Hij is woordvoerder Wonen van de PvdA in de Leidse Gemeenteraad. Van 2006 tot 2010 was hij woordvoerder werk en inkomen. Voor de komende verkiezingen staat Van Laar op plaats 43 van PvdA kandidatenlijst

Jonggehandicapten achter de geraniums

Kunnen we in plaats van sociale werkgevers niet beter de milieuvervuilers of uitbuiters zwaarder belasten?

Het aantal Wajongers neemt fors toe. Het kabinet wil ons er van overtuigen dat er heel veel jongeren onterecht in de Wajong, de arbeidsongeschiktheidsuitkering voor jonggehandicapten, terecht zijn gekomen. Om kosten te besparen wordt vanaf 1 januari de loonkostensubsidie stopgezet. Deze bezuiniging lost niets op.

Om werkgevers te stimuleren jonggehandicapten aan te nemen, kunnen zij tot de helft van het minimumloon aan loonkostensubsidie krijgen. Als de werknemer niet fulltime werkt is de subsidie een percentage van dit bedrag. Het Rijk betaalt dus nooit meer dan de uitkering nu kost.

Te laat

Twee Wajongers helpen Stop Kindermisbruik een dag in de week. Nu willen wij een van hen een parttime baan aanbieden om haar te helpen uit de uitkering te komen. Na een vierdubbele hernia en een jaar bedrust is zij namelijk aan werken toe. De beloofde loonkostensubsidie trok ons over de streep. De kosten per uur zouden straks maar iets meer zijn dan de vrijwilligersvergoeding die ze nu krijgt en bovendien kunnen we haar meer uren inzetten. Wellicht gaat dit niet door, omdat de subsidie per 1 januari verdwijnt. Hopelijk zijn we net op tijd. Voor werkgevers die pas volgend jaar op dit idee komen is het wel definitief te laat.

Slag

Als werkgever neem je niet zomaar een gehandicapte in dienst. Het doel van je organisatie blijft toch voorop staan en met een gehandicapte werknemer kun je een risico in huis halen. Juist daarom zijn regelingen die het risico bij de overheid leggen van belang. Alleen zo houden we zoveel mogelijk gehandicapten aan de slag.

Uitbuiters

Door deze domme bezuiniging komen waarschijnlijk duizenden Wajongers onnodig thuis te zitten. De bezuiniging kan daarmee weleens contraproductief blijken te zijn en meer kosten dan opbrengen. Zelfs als evenveel Wajongers blijven werken treft deze regeling een groep werkgevers die we niet zouden moeten willen raken. Kunnen we in plaats van sociale werkgevers niet beter de milieuvervuilers of uitbuiters zwaarder belasten?

Herkeurd

Als het dit Kabinet echt om de kosten te doen is, moeten ze beginnen met herkeuren. Heel veel Wajongers zijn na hun afkeuring nooit herkeurd, terwijl hun situatie al lang gewijzigd kan zijn. Na herkeuring weten we zeker dat wie de Wajong krijgt er ook echt rechts op heeft. Bovendien zullen het aantal Wajongers en de kosten dalen.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)