3.815
188

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Joods-christelijk gedrag in Haren

Een goede les, die best wel eens gegeven mag worden. Een proefje van het eigen medicijn dat inderdaad – zo blijkt uit alle reacties – bitter smaakt

In de Volkskrant en hier op Joop heeft Peyman Jafari een buitengewoon leuk stuk geschreven, waarin hij alle autochtonen de maat neemt vanwege het gedrag van hun jongere generatie, van hun verzamelde hangjongeren, in Haren. Het is alleen jammer dat hij er zelf bijschreef dat het satire was.

Op de Jaap vraagt Lamyae Aharouay zich af wat er gebeurd zou zijn als het Marokkanen waren geweest. Dit omdat zij zoveel kwade reacties had gekregen op haar tweet:

Maarre, hebben jullie Nederlanders nou al afstand genomen van deze rellende, vernielende jongeren van voornamelijk Nederlandse afkomst.

Ook zij voegt er voor de veiligheid aan toe dat het een geintje was.

Door beide artikelen gaan veel reaguurders op hun strot staan. De eigentijdse cultuurcriticus Bert Brussen voorop. Hij gelooft zelfs niet dat Jafari’s bijdrage satirisch bedoeld was: 

Er staat wel ‘SATIRE’ boven, en eronder in een disclaimer (ja, vk-online lezers kun je niet genoeg waarschuwen voor satire kan ik uit eigen ervaring vertellen, en dan nog) maar hij meent het wel. Je leest de diepliggende frustratie van een allochtoon die normaal geen antwoord heeft op etnische problematiek.

Ook stelt Brussen: 

alleen de komende week zullen we nog HEEL VEEL ‘satire’ en ernst van allochtonen teruglezen die beslist niet voor de lol zijn. Dat zijn de jij-bakken, de laffe ‘zie je wells’, de ‘eindelijk kan ik mij ook eens als racist misdragen’ jammeraars. De allochtonen en, uiteraard, verschillige linkse blanken die het normaal allemaal ‘onfatsoenlijk!’ vinden als we de etniciteit van daders benoemen en nu ineens de etniciteit van daders komen benoemen. Want ‘onfatsoen mag je natuurlijk wel met onfatsoen bestrijden!’

Godallemachtig, wat zijn die lui kwaad met zijn allen. Terwijl buiten de multiculturele samenleving verder mislukt, storten zij zich op het toetsenbord. Wat werpen zij alle beschuldigingen ver van zich. Wat concluderen zij op hoge toon dat iedereen dat tuig veroordeelt. Hoe prijzen zij de volkswoede en de aangiftebereidheid.

Maar niemand veroordeelt dit tuig omdat het Nederlands tuig is of een product van de joods-christelijke beschaving met al haar geweld en haar oorlogen en haar agressie door de eeuwen heen.  Niemand maant autochtoon Nederland om eens te kijken of niet in de wortels van hun opvoeding en overtuigingen, het zaad schuilt van geweld. Geen mens verklaart dat hij geen Nederlanders haat maar wel de Nederlandse mentaliteit, het Nederlands vertoog of het joods-christelijke denken. Dát is het verschil.

Die relmakers worden niet veroordeeld omdat zij Nederlanders zijn of omdat anderen denken dat zij er een bepaald geloof op nahouden. En geen autochtoon kijkt zichzelf erop aan dat jongens die op hun eigen zonen lijken, de Albert Heijn in het hoge noorden hebben leeggehaald.

Nu weet je hoe een keurige Marokkaanse slager zich voelt als hij wordt aangesproken op het wangedrag van mensen die volgens de goegemeente op hem lijken. En hoe het overkomt op de licht getinte studenten in de trein naar de Haagse Hogeschool dat zij scheef worden aangekeken vanwege gelazerstraal in het Hilversumse uitgaanscircuit.

Een goede les, die best wel eens gegeven mag worden. Een proefje van het eigen medicijn dat inderdaad – zo blijkt uit alle reacties – bitter smaakt.

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (188)