2.803
72

live bij De Gids FM op Radio 1

Joop-debat: Boete op betalingsachterstand bij zorgpremie moet weg

Harde aanpak maakt wet onmenselijk

In Nederland is iedereen verplicht verzekerd. Tenminste, dat zegt de wet. In de praktijk zijn er nogal wat mensen niet in staat die premie te betalen. Maar daar wordt geen rekening mee gehouden. Zij krijgen een boete van dertig procent bovenop de bestaande premie. Onmenselijk, vindt sociaal advocaat Jehanne Hulsman. Ze gaat er over in debat met CDA Tweede Kamerlid Margreeth Smilde.


Kijk en luister live naar het Joop-Debat bij De Gids FM of via Radio 1. Dinsdag om circa 11:45. Reacties op Joop kunnen aan de orde komen in het debat.

Wie bij zijn particuliere zorgverzekeraar een betalingsachterstand van meer dan een half jaar oploopt komt in handen van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Die organisatie schakelt onder meer het Centraal Justitieel Incassobureau (dat ook verkeersboetes int) in om het geld alsnog bij de burger weg te halen. Ook wordt het geld ingehouden op de uitkering of via de werkgever.

Wie eenmaal in de wanbetalers-procedure terechtkomt krijgt een boete van dertig procent bovenop de bestaande premie.
Volgens Jehanne Hulsman heeft de wetgever slecht nagedacht toen deze regeling werd ingevoerd. Zo zijn er mensen die echt geen geld hebben, bijvoorbeeld omdat een bijstandsuitkering is afgewezen. Die mensen zonder geld moeten echter wel premie betalen. En worden gestraft als ze dat niet kunnen.
De CVZ incasseert inmiddels al bij meer dan 300.000 mensen achterstallige premie. Volgens Jehanne Hulsman moet het boetesysteem afgeschaft worden. Het ministerie van Volksgezondheid beraadt zich nog op een standpunt.

Geef een reactie

Laatste reacties (72)