1.026
16

live bij De Gids FM op Radio 1

Joop-debat: Laat zo’n dwaalgast rustig sterven

Dierenbescherming heeft iets infantiels gekregen: Het lijkt wel alsof allerlei diersoorten het zonder menselijke hulp niet zouden redden

Kees Camphuysen, verbonden aan het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek op Texel, vraagt zich af of dwaalgasten als orka Morgan wel gered moeten worden. ‘Doodgaan is een overbrekelijk onderdeel van het leven, al schijnt niet iedereen daarvan op de hoogte te zijn. Sommige dieren mogen van het publiek evenwel niet dood. Waar precies de grens ligt tussen dieren die van ons wel en niet mogen doodgaan, is onduidelijk.’


Kijk en luister live naar het Joop-Debat bij De Gids FM of via Radio 1. Dinsdag om circa 11:45. Reacties op Joop kunnen aan de orde komen in het debat.

Het fenomeen ‘dwaalgast’ is een volstrekt natuurlijk aspect van het systeem van migratie en dispersie in het dierenrijk, schrijft Camphuysen. Toch vond men het in Nieuw Zeeland nodig om de aangespoelde pinguïn vier keer te opereren en voor achttienduizend euro naar het Zuiden te brengen.

Ook wij in Nederland hebben een dwaalgast — ook zwart-wit en ook groot. Dit dier was erg verzwakt, werd gevangen, opgelapt en kreeg een naam: Morgan. Nu zitten we met een gezonde, jonge orka. We weten niet wat we met haar aan moeten.

Niemand schijnt zich te realiseren dat we ondoordacht hebben ingegrepen in een volkomen natuurlijk proces. Een verweesde orka waarop de familiegroep niet langer heeft kunnen of willen wachten, stervend op grote afstand van zijn oorspronkelijke leefgebied, moest zo nodig worden gered. Nu zitten we met de gebakken peren. Er zat geen adreskaartje aan. We weten niet waar deze orka vandaan kwam.

Morgan is nog te jong om zelfstandig in zee in te leven blijven. Vrijlaten in zee betekent, naar mijn stellige overtuiging, een zekere en vermoedelijk vrij snelle dood. Dat is niet erg. Het is zelfs een legitieme optie, maar noem het dan geen ‘redding’ of een ‘diervriendelijke daad’!

Het lijkt wel alsof allerlei diersoorten het zonder menselijke hulp niet zouden redden. Dierenbescherming heeft daardoor iets infantiels gekregen. Prachtige, krachtige dieren krijgen iets zieligs.

Kees Camphuysen is verbonden aan het Nederlands Instituut Zeeonderzoek op Texel. Hij gaat in debat met Wietse van der Werf, woordvoerder van de Orka Coalitie die Morgan haar vrijheid terug wil geven.

Lees ook de artikelen van Joop-redacteur Margaux Tjoeng: Dolfinarium zet Joop-redacteur buiten de poort en De handel in orka’s is nog levensecht

Geef een reactie

Laatste reacties (16)