2.001
63

live bij De Gids FM op Radio 1

Joop-debat: Verbod op procederen?

[Video] VVD-kamerlid René Leegte in debat met Rolf Schipper van Greenpeace

De Raad van State vernietigde vergunningen die de bouw van een omstreden kolencentrale in de Groningse Eemshaven mogelijk maken. Het besluit kwam als een donderslag bij helder hemel. De toekomst van de centrale is daardoor op losse schroeven komen te staan.


Een van de organisaties die de zaak aan de hoogste bestuursrechter voorlegde is Greenpeace. Campagneleider Klimaat en Energie Rolf Schipper ziet het vonnis als een overwinning:  “Het verzet van milieuorganisaties en bewoners in het Noorden heeft duidelijk effect gehad. Het tijdperk van kolencentrales is voorbij. Na het afstel van de grootste kolencentrale van Nederland kunnen bewoners en energiebedrijven hun schouders gaan zetten onder een schone energievoorziening.”

Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen beroep mogelijk. RWE/Essent, opdrachtgever van de bouw, moet opnieuw een vergunning aanvragen. Die procedure neemt maanden in beslag.

VVD-Kamerlid René Leegte, die eerder deze zomer opzien baarde met zijn voorstel het KNMI op te heffen, stelt nu voor de mogelijkheid tot procederen af te schaffen.

 „Hiermee staat het grootste bouwproject van Nederland op losse schroeven en dat heeft, gezien de miljardeninvesteringen, nogal een economische impact. (…) Maar los daarvan moeten we onszelf de vraag stellen: „Wanneer stoppen we met het procederen tegen afgegeven vergunningen?” Op deze manier wordt er ook geen windmolen meer gebouwd.”

Heeft Leegte gelijk? Duren procedures te lang en blokkeren ze onnodig projecten. Of zijn ze een goed middel om de overheid en bedrijven aan de wet te houden?

René Leegte gaat live in debat met Rolf Schipper van Greenpeace. Kijk en luister via De Gids FM. Donderdag 1 september op Radio 1 om circa 11:45 u. Reacties op dit artikel kunnen in het debat aan de orde komen.

Geef een reactie

Laatste reacties (63)