867
12

oprichter Paz-Holandesa

Marjan van Mourik is oprichter van Paz-Holandesa, een stichting die gratis medische en sociale hulp aan kansarme kinderen in Peru organiseert en verleent.

Joran en rocotos!

Dagboek uit Peru over justitie, politiek en rode pepertjes

Met de moord op een Limanese, Stephany Flores, waarin de Nederlander Joran van der Sloot als hoofdverdachte wordt beschouwd, staat Nederland opeens in de schijnwerpers van de wereldpers. Iedereen hier in Arequipa vraagt ken je hem?

Wat een idiote vraag is, want hoe moeten wij Joran kennen? Mag dan Nederlandse zijn, maar ben er ook maar een van de 16 miljoen. We zijn dan wel een klein landje, maar zijn wel met velen en (gelukkig) niet allemaal familie van elkaar. Daarnaast poker ik niet, kom ik niet in casino’s en reis ik al helemaal niet continue over de wereld naar allerlei ongure plekken.
De televisie, de krantenkoppen hier spreken boekdelen, nl. el maldito Holandes, el asesiño Holandes etc. kortom hij kan het wel schudden, wraak wil men, zo gaan de zaken in Peru en niet de bekende Nederlandse aanpak van ‘slechte’ jeugd gehad, onder invloed van drugs of drank en allerlei andere verzachtende omstandigheden, dus taakstraf, weekendverloven etc. 
Zijn schuld staat voor iedere Peruaan als een paal boven water, dus creperen in de hel en een Peruaanse gevangenis is de hel. Gelukkig zelf geen ervaring mee en wil ik graag zo houden, wat niet al te ingewikkeld is, maar weet uit directe bronnen dat hier in de gevangenis niet de bewakers de dienst uitmaken maar de gevangenen zelf. Er zijn hele blokken waar geen bewaker zich vertoont vanwege het gevaar. Lijkt mij genoeg te zeggen. Schuldig zijn tot schuld is bewezen en dan wel door justitie, is hier niet evident, kan ook niet als je ziet hoe snel men een onderzoek afrond. Vaak wordt zelfs zoiets als DNA-onderzoek niet verricht. En hij heeft dubbele pech want de vader van het meisje is zeer bekend in hogere Peruaanse kringen.
Onderwijl doet iedereen zijn zegje over de zaak op de televisie en de meningen zijn niet genuanceerd of op feiten gebaseerd. Wraak is de leidraad.
Ik ben niet vóór Joran, denk ook dat er absoluut een ongelofelijke steek aan de jongen los is en voor die steek gaat hij een prijs betalen, die hijzelf nooit gedacht had en zal waarschijnlijk het einde van zijn leven betekenen, op welke manier dan ook.
Het is uitermate triest voor zijn familie, ook voor de familie van de slachtoffer(s), maar tegelijkertijd moet je ook constateren hoe triest het in deze wereld gesteld is met de media, de politiek en justitie. Is een moord onbelangrijk? Nee, zeker niet, maar de hoeveelheid aandacht die de media er aan besteden is naar mijn idee buiten proportioneel.
Ondertussen zitten wij in een andere realiteit, gelukkig, en dat is om het ziekenhuis af te krijgen. Vandaag zijn de houten raamkozijnen geheel geplaatst in het fysiotherapiegebouw.
Ongelofelijk snel voor wat we gewend waren, heb de timmerman Chalco dan ook uitgebreid gecomplimenteerd. Ok, hij heeft al 4 gebouwen ervaring opgebouwd, maar zoals al zo vaak geschreven, ieder gebouw is voor hen weer helemaal nieuw. Nu had hij dan ook met zijn vier hulpjes, in drie dagen tijd, 12 raamkozijnen geplaatst, een absoluut record.
Zelf maar de andere timmerman gebeld en voor a.s. maandag besteld om het plafond binnen, de buiten aftimmering etc. af te maken. Het is en blijft voor velen hier het overbekende manaña-gebeuren en dat ben ik zo ontzettend zat, zodoende zelf de telefoon gepakt en de afspraak gemaakt. Nu is deze timmerman, Carlos genaamd, een ontzettend aardige vent, hoewel aan aardige mensen hebben we hier geen gebrek. Ik  weet zeker dat hij er maandagochtend zal staan. Ben ook niet voor niks madrina (peetmoeder) van zijn huis in aanbouw, wat overigens ook nog lang niet af is, maar waar wel een dak op zit en dat, toen het klaar was, natuurlijk gevierd werd en ik dus tot madrina werd benoemd. Wat in de praktijk betekende ik moest zorgen voor het bier en de champagne tijdens deze festiviteit. Wat ik met liefde heb gedaan.
De Gobierno Regional heeft enige activiteit laten zien afgelopen week en wel in de vorm van het brengen van bouwmaterialen, verder zijn er weer de zoveelste observaciones en moet ik a.s. maandag achteraan om het opgelost te krijgen. Gaat een beetje als volgt, papieren gaan naar Jantje (Juan), die keurt ze goed, dan gaan ze naar Piet (Pedro), die vindt iets, stuurt ze terug naar Jantje, die moet het corrigeren, ziet vervolgens ook weer wat, terug naar Piet, die moet goedkeuren, echter toch nog even naar Willem (Guillermo) en ja, voor Willem is het geheel nieuw en kan natuurlijk niet doen alsof hij zijn werk niet goed doet, dus hups, observacion, terug naar Piet, die keurt het goed, terug naar jantje voor die ene observacion van Willem en weken vliegen voorbij  zonder dat er wat gebeurt. Ondanks allerlei officiële goedkeuringen! De kunst is om continue maar achter figuren als jantje, piet, willem en hoe ze ook allemaal heten mogen, aan te zitten, ze het vuur aan de schenen te leggen, zodat ook zij er niet onderuit komen om gewoon te doen wat er afgesproken is en dat is bouwen.
Via-via een afspraak gemaakt met de directeur van het cementbedrijf Yura, om hen zover te krijgen dat ze ons 60m3 beton schenken aangeleverd met de betonmixer en slurf, want dat scheelt minimaal twee weken gerotzooi met een betonmolen op ons terrein en mannen met emmers om het beton te storten. Buiten dat er een groot verschil is in kwaliteit van beton in een mixer en het met de hand mixen in een betonmolen. Yura heeft een monopoliepositie in Arequipa en levert op dit moment 24 uur per dag beton in mixers aan de vier grote shoppingmallprojecten in aanbouw alhier. Dus wat maakt voor die mensen nog 6 van die vrachtwagens uit richting ons ziekenhuis, juist, helemaal niks. En voor ons scheelt het zeeën van tijd, goede kwaliteit beton en bezuiniging in het bedrag van de Gobierno Regional.
A.s. maandag afspraak met onze advocaat, die het contact tot stand heeft gebracht, tevens in de race is voor President van de Gobierno Regional, verkiezingen zijn in oktober a.s. Dus populair gezegd een win-winsituatie voor ons allen. By the way, men denkt in Nederland dat de politiek in raar vaarwater is gekomen, maar als ik vertel dat deze advocaat zich beschikbaar stellen onder de naam los rocotitos, dan val je ook van het lachen van je stoel. Rocoto is namelijk zoiets als een paprika alleen dan wel zo heet als je het eet dat je een fles water nodig hebt om de brand te blussen. In Arequipa echter onmisbaar in de keuken, het meest bekende Arequipense gerecht is Rocoto rellena, gevulde rocotos.
Inmiddels drie giga-reclameborden gezien met onze advocaat, armen over elkaar en met de website rocotitos.com. Enkele maanden geleden is hij begonnen met de lancering van zijn kandidatuur met de slogan Ismodes por el Region met aan de rocotos erbij geschilderd, die ik toen helemaal niet herkende als rocotos. Dacht namelijk dat het kiezen waren, er geen steeltje aan, zodoende. Heb ik hem toen ook gevraagd, hoezo kiezen? Waarop hij dus verontwaardigd uitriep, maar dat zijn rocotos! En ik dus antwoordde, wellicht dat een steeltje dan helpt.
Gelukkig heb ik geen stemrecht hier, dus hoef mij verder niet druk te maken over hoe men hier campagne voert.
Joran zal helaas wel gaan merken wat het effect van een Peruaanse rocoto is.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)