1.494
66

Europarlementariër GroenLinks

Judith Sargentini (1974, Amsterdam) was de GroenLinks-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. Nu is ze delegatieleider van GroenLinks in het Europees Parlement. Judith Sargentini is in het parlement lid van de commissie Burgerlijke vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken. Sargentini is ook plaatsvervangend lid van de commissie Ontwikkelingssamenwerking. Tenslotte is Sargentini de eerste vice-voorzitter van de interparlementaire delegatie met Zuid-Afrika. Sargentini was eerder gemeenteraadslid in Amsterdam. Ze heeft geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en woont in Amsterdam.

Jossef en Luchia terugsturen naar Eritrea? Nederland moet zich schamen

Iedereen die uit Eritrea vlucht en daarna terug wordt gestuurd, belandt vrijwel zeker in de gevangenis en zal de rest van zijn leven als dwangarbeider slijten

Ik ben geschokt. Terwijl ik in Italië ben om te zien hoe hier bootvluchtelingen worden opgevangen, lees ik tussendoor het bericht over Jossef van negen jaar, die op het punt staat om met z’n moeder te worden teruggestuurd naar Eritrea. Ik ben voorzitter van Europarlementariërs voor een Democratisch Eritrea. Dat doe ik omdat ik me kwaad maak over het Noord-Korea van Afrika.

Het lijdt onder een zware dictatuur en onder de hongersnood in de Hoorn van Afrika. De regering van Eritrea behandelt haar bevolking als slaven. Iedereen die vlucht en daarna terug wordt gestuurd, belandt vrijwel zeker in de gevangenis en zal de rest van zijn leven als dwangarbeider aan de slag moeten.

Staatsslaven

De Europese Unie en het Europarlement hebben Eritrea al vaak aangesproken op het schenden van mensenrechten en al tijden zijn er ingewikkelde discussies over hulp. Want ja, je wilt geen projecten doen in Eritrea als je weet dat de arbeiders die de weg moeten aanleggen eigenlijk staatsslaven zijn. Toch waren er een paar kleine projectjes voor de grootste nood; maar helaas, Eritrea weigert sinds kort geld van buiten, zoals het een dictatuur betaamt. De bevolking lijdt, en sommigen slagen erin het land te ontvluchten.

Met de groeten van Leers

Degenen die wegkwamen uit Eritrea gingen bijvoorbeeld aan het werk in Libië, maar door de omwenteling daar zitten zij nu onder erbarmelijke omstandigheden in Tunesië. Sommigen zijn er zelfs in geslaagd om naar Nederland te vluchten, zoals Luchia, de moeder van Jossef. En nu al acht jaar lang leeft Jossef de droom van elke Eritreeër: een vrij leven, school, vriendjes en genoeg te eten.

Jossef dreigt nu een nachtmerrie tegemoet te gaan. De nachtmerrie die zijn moeder hoopte te ontvluchten. Met de groeten van Gert Leers en een tevreden knik van Geert Wilders zal Jossef naar Eritrea gestuurd worden. Vrijwel zeker zullen zij op het vliegveld in Eritrea onmiddellijk gearresteerd worden en als landverraders behandeld worden.

Nederland moet zich schamen.

(Jossef steunen kan op Facebook.)

Geef een reactie

Laatste reacties (66)