408
11

Datajournalist

Jerry Vermanen (1984) is datajournalist bij NU.nl, de grootste nieuwswebsite van Nederland. Hij zoekt en vindt digitale informatie die hij analyseert, bewerkt en visualiseert. Hiervoor was hij internetredacteur bij regionaal dagblad de Stentor, zette hij het datajournalistieke project RegioHack op en liep hij stage bij het ANP. Daarvoor studeerde hij Industrieel Ontwerpen (bachelor, Enschede) en Journalistiek & Nieuwe Media (master, Leiden).

Journalistiek is conflict tussen durf en doemdenken

Dit is een oproep aan de oude lullen van geest in de journalistiek. Ga weg. Blijf weg. Maak ruimte voor nieuwe ideeën

Ga op woensdag 25 augustus in discussie met de maker van Iedereen Journalist, Henk Steenhuis. Ook Julia Kramer (studente RuG) en Jerry Vermanen (datajournalist NU.nl) zijn aanwezig en geven hun visie op het vak. Of bekijk de livestream op Joop.nl.

Wat denken zij wel niet? Dit is de mooiste periode van de journalistiek. We hebben nog nooit zoveel bronnen gehad om nieuws en achtergronden te vinden. De gereedschappen om data te verwerken tot feiten zijn in overvoed aanwezig. Dankzij internet hoeven al die mooie verhalen niet enkel op print te bestaan. En alsnog klagen we steen en been.

Sommige kranten kunnen, nee WILLEN niet mee in die ontwikkeling. Journalisten die niets nieuws willen proberen, maar enkel parasiteren op ervaring. Niet iedereen kan een soort journalistieke Steve Jobs worden, maar stop a.u.b. wel met zeiken en klagen. Daarmee smoor je elk nieuw idee in de kiem.

Iedereen Journalist tekent een conflict tussen papier en internet. Volgens mij is dat niet waar het om draait. Het gaat niet om het medium. Het gaat niet om jonge of oude journalisten. Journalistiek is een conflict tussen durf en doemdenken.

Kortom, maak plaats voor de nieuwe garde. Journalisten die jong van geest zijn, hun vak op een andere manier durven te benaderen en niet bang zijn om op hun bek te gaan. Dan maken we journalistiek nog mooier dan het nu al is.

Woensdag 25 september 20.00 uur
Journalist 4.0 – Joost Divendallezing
De Nieuwe Liefde, Amsterdam
www.denieuweliefde.com

Geef een reactie

Laatste reacties (11)