991
19

Mede-eigenaar campagnebureau BKB

Alex Klusman ontwikkelt en organiseert met bureau Booij, Klusman en van Bruggen (BKB) campagnes en grote evenementen, zoals het European Dance Event voor het 50-jarig bestaan van de EU. Daarnaast schrijft hij over het leven in Zuid-Afrika op zijn weblog www.klusman.com.
Klusman is geboren in Afrika. Tot zijn negende woonde hij in Zambia. Je hoeft van Alex de schrijver Carl Mason niet te kennen, maar op een wijsheid citeert hij hem graag: 'He who has drunk from the waters of Africa, will live to return!'

Journalistieke verantwoordelijkheid

De schreeuwende kop 'raciale spanning Zuid-Afrika aan vooravond WK voetbal' in De Volkskrant verbaasde mij. Om een understatement te gebruiken.

De schreeuwende chocoladeletter kop ‘raciale spanning Zuid-Afrika aan vooravond WK voetbal’ en de rest van het artikel in de (verder prachtige tabloid) Volkskrant van vandaag verbaasde mij. Om een understatement te gebruiken.

Het artikel, geschreven door correspondent Kees Broere vanuit Nairobi, Kenia (alsof je de rellen op het August Allebéplein laat verslaan door een correspondent in Athene), ademt een grote mate van sensatie.

Zo voert Broere André Visagie op, de secretaris-generaal van de Afrikaner Weerstandsbeweging (de extreem rechtse groepering waarvan de dit weekend vermoorde Eugène Terre’Blanche al jarenlang de aanvoerder was). Visagie geeft aan dat de AWB zich de komende maand zal bezinnen op acties en beschouwt de moord van Terre’Blanche als een oorlogsverklaring van de zwarte aan de blanke gemeenschap in Zuid-Afrika.

Broere vermeldt nergens dat de AWB gisteren al, bij monde van woordvoerder Pieter Steyn, haar eerdere oorlogstaal heeft herroepen en juist opgeroepen heeft tot kalmte.

Zou Broere dit toch niet onbelangrijke nieuwsfeit gemist hebben in het verre Kenia of paste het minder goed in de lijn van het artikel.

Zuid-Afrika is aan de vooravond van het WK voetbal, kampend met tegenvallende kaartverkoop en een slecht imago ‘overseas’’ juist nu gebaat bij eerlijke en afgewogen berichtgeving.

Ziehier ook u heren en dames journalisten hebben een taak die verder reikt dan sensationele artikelen schrijven die goed verkopen!

Dit artikel is eerder verschenen op het weblog van Alex Klusman, www.klusman.com.

Lees ook:
Confrontatie tussen blank en zwart bij rechtbank Zuid-Afrika
Afrikaner-leider Terre’Blanche gedood

Geef een reactie

Laatste reacties (19)