1.052
20

Spreker, trainer en theatermaker

April is zelfstandig ondernemer en ervaringsdeskundige op het gebied van leven met een fysieke beperking. Samen met haar achtergrond als theatermaker zorgt dit voor een creatief concept voor haar presentaties, workshops en trainingen over empowerment, beeldvorming en profilering. April houdt van buiten de kaders denken en samen zoeken naar alternatieven. Open communicatie, plezier, vertrouwen en een veilige werksfeer staan bij haar presentaties, workshops en trainingen voorop. April heeft een heldere visie en geheel eigen stijl waarop ze haar projecten begeleidt.

Juist in de zorg moet je kunnen kiezen

Veel mensen zal het niet uitmaken wie de zorg levert en wanneer, maar je moet wel kunnen kiezen. Zonder PGB wordt dat moeilijk

Ik lees de Joop opinietekst “Politici moeten eerlijk zijn over de zorg” en vooral de reacties met pijn in mijn hart. Eigen regie en keuzevrijheid zijn voor mensen die afhankelijk zijn van zorg zo ontzettend belangrijk. Het geeft je zelfbeschikking en draagt bij aan het maximaal naar vermogen kunnen participeren in de maatschappij.

Oké niet iedereen heeft behoefte aan zelf kunnen bepalen wie jou helpt, hoe dat wordt gedaan en wanneer. Ik ken ook zat mensen in instellingen of met thuiszorghulp (zorg in natura) die het allemaal prima vinden dat hun leven bepaald wordt door anderen. Of mensen die altijd op vaste tijden dezelfde soort handelingen aan zorg of begeleiding nodig hebben en dit goed kunnen regelen met zorg in natura. Die het niet uit maakt of Jantje, Pietje, Klaasje of een vreemde hen onder de douche komt helpen. Prima, als iemand zich daar echt goed bij voelt dan is dat een terechte keuze.

En daar gaat het nu precies om, die keuze. Alle heftige discussies op Twitter en ook deze hier gaan om de erkenning dat naast bovenstaande groep ook veel mensen wél zelf regie willen en kunnen voeren over hun leven. Zelf bepalen door wie je wordt geholpen, omdat je nu eenmaal niet iedereen in je huis en aan je lijf wil hebben. Zelf bepalen hoe je hulp krijgt, op een manier die het beste past bij wat voor jouw individuele situatie het prettigst is. Zelf bepalen wanneer je hulp krijgt, niet volgens een ingepland rooster door een organisatie, maar wanneer jij dat wil. Die vorm van zorg en begeleiding, mogelijk door de flexibiliteit van een Persoonsgebonden Budget, kan geen enkele zorg in natura aanbieder bieden. Het is een utopie te denken dat dit wel kan.

De keuzevrijheid om als je zorg nodig hebt te kunnen kiezen welke van deze twee vormen het beste bij jou past is een groot goed. Waarom zou je de ene vorm boven de ander verkiezen? Iedereen heeft recht op een goede kwaliteit van zorg én daarbij hoort ook keuzevrijheid om te kunnen kiezen welke vorm van zorg bij jou past.

Keuzevrijheid, eigen regie en zelfbeschikking in zorg zijn randvoorwaarden om het maximale uit je leven met zorg te halen. Het levert een positief gevoel op, kost minder energie en geeft ruimte voor creatie. Creëren, de uitdaging om te zoeken naar alternatieve wegen, om te denken hoe je het maximale uit je mogelijkheden haalt. Denken buiten kaders om je doel te bereiken in plaats van afgeschreven worden omdat je niet aan de standaard “norm” kan voldoen. Zowel in zorg, werk en onderwijs valt daarin nog veel te winnen. Een inclusieve samenleving heeft goede openbare voorzieningen, kan inclusief denken en biedt ruimte voor keuzevrijheid en eigen regie.

Ik kies voor de partij die hier vol overtuiging voor staat en ik hoop dat u als aanstaand stemmer goed nadenkt over wat voor u de belangrijkste waarden in het leven zijn. Vraag u af op welke manier u zorg wilt hebben en of u het belangrijk vindt daarin eigen regie en keuzevrijheid te hebben.

Lees ook het artikel ‘Politici moeten eerlijk zijn over de zorg’ op Joop
April Ranshuijsen is Spreker, trainer en budgethouder. Kiest voor GroenLinks, onder andere vanwege het PGB-standpunt van de partij.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)