4.882
17

Documentairefotograaf

Geronimo Matulessy (33) uit Apeldoorn is documentaire fotograaf en journalist. Zijn werk wordt vertegenwoordigd door fotoagentschap Hollandse Hoogte en loopt binnenkort mee op de redactie van Trouw.

Jullie hypocriete praatjes helpen geen enkele vluchteling!

Gelovigen prediken het een en doen het ander, net als de rest

Geronimo Matulessy is fotograaf. Hij reist af naar gebieden waar vluchtelingen leven onder erbarmelijke omstandigheden. Recent was een fotoreportage van hem te zien op Joop over Calais. Tegelijkertijd stoort hij zich aan de gemakzuchtige commentaren over vluchtelingen. Niet alleen die van mensen die vluchtelingen willen weren maar ook van hen die alle schuld van zich afschuiven en naar de ander wijzen, een hobby die onder moslimjongeren nogal populair is.

In mijn omgeving heb ik een goede band met moslimjongeren en respecteer hun geloof ten zeerste. Toch moet iets me van het hart.

“Jullie” willen altijd kritiek leveren op het westerse, kapitalistische systeem. Het rooft/verkracht/vermoordt mensen in landen waar jullie broeders en zusters zitten maar tegelijkertijd willen jullie hiervan profiteren, toch? Zeker wat betreft de luxe-goederen, heerst er een materialistische insteek. Het houdt een systeem in stand dat  debet is aan vele misstanden in de wereld, of zie ik dat wederom verkeerd?

Voor de Turkse moslims is het misschien nog wel vreemder. Zij doen ook mee aan het bovenstaande. “Ibrahim doet het pas goed als hij in een dikke bak komt aanrijden.” Dat hij rijdt op olie, waarvoor miljoenen mensen zijn gestorven en nog sterven, deert niet? Maar dat is nog niet alles. Wanneer de Turkse luchtmacht wat bommetjes gooit op onschuldige Koerden dan is het ‘hun eigen schuld’. Hadden ze maar niet in de buurt moeten wonen van PKK’ers. Zijn die bommen gegooid uit Allah’s naam? Wie speelt er dan voor eigen rechter? Ik dacht dat alleen Allah mocht oordelen en veroordelen? Wat maakt jou dan beter dan (in populaire termen) “zionisten” en “kl*te-Amerikanen”?

Kl*teland

Het is tenenkrommend om te zien hoe diverse gemeenschappen problemen uitspelen zonder in te zien dat ze zelf hypocriet handelen. Al die plaatjes die worden gedeeld en commentaren dat het ‘o-zo-zielig’ is voor de vluchtelingen ken ik nu wel. Ga helpen dan met je grote mond, klap je laptop dicht en doe iets. Morgen maak je je weer druk om iets anders.

Nederland een kl*te land? Maak plannen en vertrek! Hoeveel vluchtelingen heb je daadwerkelijk gezien? Laat staan dat je ze hebt gesproken. Het nieuws is niet betrouwbaar, maar toch is het je voornaamste bron wanneer je erover wilt praten. Wat maakt jou beter dan iemand die tegen de opvang van vluchtelingen is? De rellen in de Haagse Schilderswijk waren dus niet meer dan ordinaire uitspattingen?

De vluchtelingenproblematiek is voor velen niets meer of minder dan een uitlaatklep voor het ventileren van eigen tekortkomingen/frustraties. Of het nu racistische PVV-Sjonnies zijn, Corry die psalmliederen staat te gillen op zondag of Ibrahim met zijn pro-Erdogan-praatjes. Ze hebben allen één ding gemeen: het in stand houden van systemen waardoor de mensheid nooit vooruit komt. In primaire toestand wordt gebracht en gehandeld: “Killing and preaching.”

Maakt mij dat een beter mens? Nee. Ik ben me bewust van mijn tekortkomingen. Zo ben ik voor een beter bestaan op de Molukken en kan het me weinig deren hoe de mensen zich voelen in (bijvoorbeeld) Zweden, hypocriet handelen is dus ook mij bekend. Natuurlijk hoop ik voor elk individu het beste wat je in de wereld kan wensen. Ik ben echter realistisch en geloof niet in sprookjes.

Waarom ik dan toch ‘ellende’ wil fotograferen? Omdat ik voor de waarheid sta. Niets meer, niets minder. Ik ben ook zeer kritisch en heb geen binding met Nederland, ik plan mijn eigen weg. Wellicht dat het scheelt dat Allah mij niet aardig hoeft te vinden….

@GeroGraphy

Zie ook: Op de vlucht in Calais

Geef een reactie

Laatste reacties (17)