1.802
9

Televisiemaker

Bert van der Veer is geboren op 13 maart 1951 in Bergen op Zoom.
Hij begon zijn carrière als dagbladjournalist bij de Tubantia in Enschede.
Vanaf 1976 koos hij voornamelijk voor de televisie. Hij werd regisseur van o.a. Toppop en Tineke. Met Henny Huismans Surpriseshow won hij de Televierring.
In 1992 werd hij programmadirecteur van RTL 4. Hij gaf ook leiding aan RTL 5 en Veronica. De laatste jaren is Van der Veer ook weer wat meer schrijvend actief. Hij schrijft boeken, columns voor AM en Broadcast Magazine, artikelen in VARA TV-magazine. Daarnaast was hij regisseur van Barend en Van Dorp en vervolgens Pauw en Witteman.

‘Jullie zijn een land van hoeren, pooiers, matrozen, kasteleins en dominees’

Aan actualiteit heeft 'De Chinees' uit Hadimassa niets ingeboet.

De VARA bestaat dit jaar 85 jaar. In dat kader heeft de redactie van Joop een aantal mensen gevraagd om een fragment te kiezen uit het rijke VARA-verleden, waarvan zij vinden dat het vandaag de dag nog steeds relevant is. Vandaag deel 3 door Bert van der Veer.


Mijn all-time-favorite-Vara-programma is sowieso Hadimassa. Intelligentere satire werd nooit meer zo vakkundig en creatief bedreven. Met de brille van Dimitri Frenkel Frank, de fraaie acteerprestaties van Ton van Duinhoven, Ton Lensink en Annemarie Oster en de volwassenwording van het onvergankelijke duo Kees van Kooten en Wim de Bie. En dat allemaal ook nog eens fraai en accuraat vormgegeven.

Hoe relevant mijn fragment is voor deze tijd raakt aan de vraag hoe relevant televisie uberhaupt is, dat laat zich (vrees ik) niet in een paar minuten vatten. Maar aan actualiteit heeft ‘De Chinees’ uit Hadimassa niets ingeboet. En daarom (maar vooral om Hadimassa te eren) is het mijn keuze.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)