1.042
23

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Junkfood doet meer dan alleen je bloeddruk laten stijgen

Iedere dag een gezond weetje: Vandaag: junkfood doet ook iets met je geestelijke welzijn

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Onderzoek laat zien dat junkfood meer doet dan alleen je bloeddruk laten stijgen en je dik maken. Het blijkt ook iets te doen met je geestelijk welzijn. Het eten van commercieel geproduceerde gebakken producten – dat kan variëren van croissantjes tot pizza´s, hamburgers en hot dogs – heeft een verband met een grotere kans op depressie.

OK, het is alleen een verband. Het wil niet zeggen dat het oorzakelijk verband is. Het zou ook kunnen dat mensen met een depressie of een aanleg daartoe vaker junkfood eten. Of dat de omstandigheden waarin mensen hun leven moeten slijten ertoe bijdraagt zowel meer junkfood verorberen als depressief worden. Toch is het opvallend. Vooral omdat ander onderzoek al aantoonde dat wie meer transvetten binnenkrijgt – dat zijn de vetten die in de junkfoodindustrie nog al vaak gebruikt worden – een voorspeller was voor de kans dat men agressief is.

Zijn er daarom steeds meer boze en ongelukkige mensen?

Volg Ivan Wolffers ook op twitter

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (23)