2.874
47

Docent en publicist

Pascal Cuijpers is docent beeldende vorming en faalangstreductietrainer op een middelbare school. Daarnaast is hij publicist en auteur. Hij schrijft columns en opiniestukken over onderwijs en de maatschappij voor o.a. dagblad De Limburger, de Nationale Onderwijsgids en Joop. Tevens verschijnen zijn artikelen regelmatig in diverse landelijke dagbladen en onderwijsmagazines. Van zijn hand verschenen eerder de educatieve scheurbundel '200 Dagen School & Scheuren!' en de onderwijsbundels 'Leraren hebben meer vakantie dan mensen die werken' en 'Leraren zijn net echte mensen'. In september 2020 verscheen zijn nieuwe boek 'Woordenwisseling', waarin hij correspondeert en in gesprek gaat met 24 BN'ers over onderwijs, carrières, passies en het leven.

Justin Bieber kan niet zingen, en andere vooroordelen

Waar zijn de vooroordelen tegen de succesvolle artiest op gebaseerd? Afgunst? Jaloezie? Wraakgevoelens? Wellicht vanwege angst om per ongeluk muziek leuk te vinden die hij maakt?

Justin Bieber bij de “2015 American Music Awards.” (Image Group LA/ABC)

Justin Bieber hoort niet thuis op Pinkpop. Justin Bieber is een nerd. Justin Bieber is arrogant. Justin Bieber heeft lelijke tatoeages. Die heeft hij alleen maar nodig om er stoer uit te zien – niet dat dat helpt… Justin Bieber heeft een lelijke vriendin. Vriendin? Hij is écht wel gay! Justin Bieber heeft een dom kapsel. Justin Bieber heeft beroemde rappers nodig om zijn muziek te verkopen. Justin Bieber heeft posters van zichzelf aan de muur hangen. Echt sneu.

Bovenstaand zijn allemaal uitspraken van mensen die, Justin Bieber in dit geval, veroordelen. Veroordelen door middel van vooroordelen, die meestal nergens op zijn gebaseerd. Het zijn geen fans, dat is duidelijk. Maar waar zijn die vooroordelen dan op gebaseerd? Afgunst? Jaloezie? Wraakgevoelens? Wellicht vanwege angst om per ongeluk muziek leuk te vinden die hij maakt? Of, in zijn geval, erger nog: moet succes genadeloos worden afgestraft met een gewelddadige ontvoering, waarbij zijn scrotum het zou moeten ontgelden?*

Columnisten hebben meestal een duidelijke mening. Een mening die ze in een krant, tijdschrift of online mogen ventileren. Aan een publiek dat hen leest, negeert en doorbladert of, al dan niet leest en wegklikt. Dat is de vluchtige realiteit. De ruimte die ze daarvoor krijgen, mogen ze opvullen met hun hersenspinsels en delen met het publiek. Dat daarbij nogal eens vooroordelen worden geuit, is meer regel dan uitzondering. En dat mag. Weet het wel binnen de perken te houden én te beargumenteren.

Schrijvers, en ook cabaretiers bijvoorbeeld, overdrijven daarnaast ook graag. Het is een vorm van satire. Prikkelen. Stof tot nadenken. Een act. Neem het niet te serieus. Daarnaast is het menselijk om af te geven op anderen. Waar je ook bent, woont of leeft, je zal het overal tegenkomen. Dat daarbij beroemde mensen de makkelijkste prooi zijn, is vrij logisch. We denken ze namelijk te kennen. Ze hebben macht en geld. Leven in een sprookjeswereld (ook al is dat maar zelden zo). En ze staan boven de doorsnee mens, zoals u en ik. Denkt men.

Noem het zwak, maar ik ben in dit geval Bieber-neutraal. Ben ook niet zijn doelgroep. Echter, zijn muziek heeft een muzikale (r)evolutie doorgemaakt waar veel collega-artiesten handig gebruik van maken. Een nummer produceren voor of opnemen met de grote Bieber staat inmiddels garant voor grootse successen. Zijn track ‘Where Are U Now’ (met Skrillex en Diplo) is bijvoorbeeld een creatief, muzikaal hoogstandje en een plaat die velen heeft geïnspireerd.

Het is te respecteren wat deze gast heeft bereikt in zijn prille leven. Zijn optreden op Pinkpop is dan ook een terechte keuze, of je het er nu mee eens bent of niet, van de muziek houdt of niet. Naast de roem, de aandacht en het geld, zal hij echter ook altijd te maken blijven krijgen met afgunst en jaloezie. Waarom? Gewoon, omdat dit menselijk is. Heb dus lekker je vooroordeel, mensen hebben dat ook over jou. Maar laten we wel afspreken dat we daar niemand voor gaan ontvoeren. En al helemáál geen scrotums zullen afknippen… Bedankt, mede namens JB.

* Enkele mannen zijn enkele jaren geleden opgepakt, omdat ze vergaande plannen hadden om hem na een optreden te ontvoeren en uit wraak zijn scrotum af te knippen.


Laatste publicatie van PascalCuijpers

  • Woordenwisseling

    Correspondentie met 24 BN'ers

    september 2020


Geef een reactie

Laatste reacties (47)