1.320
19

Psycholoog, auteur, columnist

Roos Vonk is hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze is daar onder meer betrokken bij de master-opleiding Gedragsverandering.

Daarnaast heeft ze jarenlange ervaring als coach en trainer op het gebied van zelfkennis, authenticiteit, en zelfontwikkeling. Ze staat bekend om haar talent om wetenschappelijke inzichten op begrijpelijke en onderhoudende wijze te presenteren aan een breed publiek.

Vonk heeft een column in Psychologie Magazine en schreef eerder de bestsellers Ego’s en andere ongemakken, Menselijke gebreken voor gevorderden en Liefde, lust en ellende.

Kabinet bedient liever veesector dan burgers

Ons neoliberale kabinet is bij deze sector uitzonderlijk bereidwillig om de principes van de vrije markt te bestrijden

In de categorie ‘maatregelen ter bestrijding van marktverstoringen’ gaat er 20 miljoen euro subsidie naar Nederlandse varkenshouders en 10 miljoen naar melkveehouders. Dus: als we minder vlees en zuivel kopen, omdat we ons bijvoorbeeld bewust worden van dierenleed, milieuschade en klimaatverandering, noemt onze regering dat een marktverstoring. En gooit er 30 miljoen subsidie tegenaan om “de grillen van de markt te weerstaan”.

cc-foto: Red Junasun

Die grillen, waar ondernemers in elke sector mee te maken hebben, zijn wellicht extra sterk in een sector die regelmatig in het nieuws is met voedselschandalen. Kort geleden kregen melkveehouders al subsidie om jonge gezonde koeien te slachten (ook biologische), nadat ze zelf kozen voor mega-uitbreidingen met alle gevolgen voor mestoverschotten. Al deze subsidies komen bij de bedragen die veehouders zich al illegaal toe-eigenen door bermfraude, hetgeen extra EU-subsidie oplevert én extra natuur om mest te storten.

Ons neoliberale kabinet is bij deze sector uitzonderlijk bereidwillig om de principes van de vrije markt te bestrijden en geld te investeren dat ook besteed had kunnen worden aan omvorming naar meer ecologische en plantaardige, toekomstbestendige landbouw. Eerder is al geconstateerd dat niet het collectief belang van burgers de leidraad is voor onze regering, maar de belangen van multinationals en van Schiphol. Mij lijkt dat de veesector ook aan dit rijtje toegevoegd moet worden.


Laatste publicatie van RoosVonk

  • Je bent wat je doet

    van zelfkennis naar gedragsverandering

    2019


Geef een reactie

Laatste reacties (19)