Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Kabinet degradeert hulpbehoevend kind tot B-product'

  •  
04-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
joopdebat300_03.jpg
'Rugzakjes' in het passend onderwijs afschaffen is alsof je bij een huis in aanbouw de fundering weg haalt, vindt leerkracht Maddy Hulshof
Bezuinigingen in het passend onderwijs hakken er flink in voor kinderen met een rugzakje zoals Gijs. Dat rugzakje heeft er voor gezorgd dat hij de afgelopen jaren extra begeleiding kon inkopen. Daardoor kan de autistische Gijs nu eindelijk meelopen met de rest van zijn klasgenootjes. Als het aan minister Van Bijsterveldt ligt zullen nog maar weinig kinderen als Gijs die stap kunnen zetten in de toekomst. Vanwege bezuinigingen zet zij een stop op de rugzakjes.
In het Joop-debat discussiëren leerkracht Maddy Hulshof en VVD-Kamerlid Ton Elias over de bezuinigingen in het passend onderwijs. Volg het Joop-debat maandag om 11:45 uur live via De Gids FM.
Hulshof scheef eerder op Joop.nl een stuk over haar kind Gijs. Ze vreest dat hij straks niet meer kan meelopen met de rest van zijn klasgenoten als het kabinet zijn rugzakje heeft afgepakt.
Het team is willend, de leraren betrokken. Maar op het journaal zag ik ook een aardrijkskundeleraar die zei dat hij niet zat te wachten op ‘al die autisten en halve Aspergers’. Mijn kind…Weggezet als een B-product dat niemand wil hebben… Want wat als hij niet meer op deze school kan blijven? Als Gijs ondanks dat hij zo zijn best doet niet meer in de pas mee kan? Het zorgteam kijkt bedenkelijk: ‘Speciaal onderwijs… maar… Oh God, ik begrijp het al: dit is geen eenvoudige optie, zoiets als links of rechtsaf. Dit is een beslissing met haken en ogen. Speciaal onderwijs bezuinigt ook: minder plekken in grotere klassen met minder deskundigen om hen te begeleiden. Daar komt bij: speciaal onderwijs is duurder. In plaats van de ‘rugzak’ die Gijs vanaf volgend jaar niet meer heeft, hangt er nu een prijskaartje op zijn rug: voor het speciaal onderwijs kost hij 10.000 euro per jaar. Geld dat er wel is en wordt beheerd door Samenwerkingsverbanden, maar die dat geld ook kunnen en mogen gebruiken voor een kapotte CV-ketel.
Hulshof benadrukt in het artikel ook dat de druk op de leerkrachten als zij ook omhoog gaat vanwege het massale ontslag in het passend onderwijs.
Ik moet straks werken met een grotere groep kinderen waarvan gemiddeld 25 procent extra afstemming vraagt. Ik weet niet alles, en kon hiervoor altijd terecht bij ambulante deskundigen, maar die worden allemaal ontslagen: 6.000 mensen. Er komt wel weer iets voor in de plaats, maar dat is er nog niet, bovendien heet het niet voor niets bezuinigingen.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.