367
7

Tweede Kamerlid PvdA

Attje Kuiken is namens de Partij van de Arbeid sinds 30 november 2006 lid van de Tweede Kamer. Ze studeerde bestuurskunde en overheidsmanagement in Leeuwarden en beleids- en organisatiewetenschappen aan de Katholieke Universiteit Brabant.

Kabinet dupeert patiënten door te bezuinigen op huisartsen

Het beleid van minister Schippers zorgt ervoor dat patiënten hun zorg vaker in het ziekenhuis moeten halen

De PvdA is voorstander van zorg dichtbij mensen. Huisartsenzorg biedt die toegankelijkheid en is daarbij ook goedkoper dan ziekenhuiszorg. De PvdA steunt daarom de huisartsen, assistenten en ondersteuners die donderdag gaan staken uit protest tegen de bezuinigingen van het kabinet. Uiteindelijk krijgt de patiënt door deze bezuinigingen de rekening gepresenteerd.

De wijze waarop minister Schippers nu bezuinigt, betekent namelijk al snel minder praktijkondersteuners, minder ketenzorg, preventiezorg en ouderenzorg. Dat leidt tot ertoe dat patiënten hun zorg vaker in het ziekenhuis moeten halen, een stijging van de totale zorgkosten. Goede zorg begint bij de huisarts. Hoe sneller je er bij bent als iemand klachten heeft, hoe beter het is. De huisarts moet alleen doorverwijzen naar een specialist als het echt nodig is. Wanneer de huisarts goede zorg geeft, ook aan chronische patiënten, dan kunnen we daar heel veel geld mee besparen. Met een goede begeleiding van een COPD-patiënt kun je bijvoorbeeld voorkomen dat zo’n patiënt naar het ziekenhuis moet. Of misschien nog maar één keer per jaar in plaats van vijf keer per jaar.

Het belangrijkste argument van de minister om op de huisartsen te bezuinigen, is dat de inkomens van de huisartsen te hoog zijn. Als ze dat vindt moet ze iets aan dat specifieke probleem doen, en niet komen met een algemene korting zoals deze waar de patiënten de dupe van worden.

Minister Edith Schippers (VWS) zegt dat ze de eerstelijnszorg wil versterken, maar handelt daar niet naar. Want kijk waar het kabinet op bezuinigt: vooral op de eerste lijn. Op verloskundigen, fysiotherapie, huisartsen en op allerlei preventieve zorg. Onnodig en onverstandig omdat goedkoop uiteindelijk veel duurder is. In de komende begrotingsbehandelingen zullen wij hiervoor alternatieve voorstellen doen.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)