951
32

GroenLinks Tweede Kamerlid

Linda was 22 toen ze raadslid voor GroenLinks werd in Groningen. Dit is ze geweest van 2002 tot 2008. In 2005 was Linda finalist in de verkiezing 'Jong raadslid van het jaar'. Momenteel is Voortman Tweede Kamerlid.

Kabinet, toon een menselijk gezicht

Er moet landelijk een duurzame oplossing komen voor de uitgeprocedeerde asielzoekers in de Vluchtkerk

Twee weken geleden overnachtte ik in de Vluchtkerk in Amsterdam. Daar hoorde ik heftige verhalen, bijvoorbeeld van een Sudanees die 7 keer in vreemdelingendetentie werd gezet. En van een Somaliër die net van Nederland was teruggekeerd naar Mogadishu. Hij werd ter plekke gevangen gezet en na 5 dagen teruggestuurd naar Nederland, waar hij vervolgens geen opvang kreeg.

Op een kamer van ongeveer 50 vierkante meter overnachtte ik met 12 andere vrouwen. Vochtplekken op het plafond, het continue geluid van een apparaat dat ervoor zorgt dat de lucht ververst. Voor één nacht is het peanuts, maar voor een aantal maanden achter elkaar, lijkt het me zwaar.

En toch, deze mensen hadden dankzij de Vluchtkerk een dak boven hun hoofd, een bed en eten. Waar de Nederlandse overheid de groep uitgeprocedeerden óf “klinkert” (lees: op straat zet) óf opsluit, schoten vrijwilligers deze mensen te hulp.

Nu de lente aanbreekt komt er een einde aan de overeenkomst die de asielzoekers met de eigenaar van de Vluchtkerk sloten. Voor deze groep is het opnieuw de vraag waar zij nu terecht kunnen of naartoe worden gebracht.

GroenLinks vindt dat het niet langer zo kan doorgaan. Er moet landelijk een duurzame oplossing komen voor asielzoekers die tussen wal en schip vallen.

Daarom zijn we aanwezig bij de demonstratie “Geen vluchteling op straat of in de cel”. Want mensen die ons land dienen te verlaten, mogen niet op straat worden gezet als terugkeer naar het land van herkomst nog niet mogelijk is. En uitgeprocedeerde asielzoekers mogen alleen in vreemdelingendetentie worden genomen, wanneer duidelijk aantoonbaar is dat zij terugkeer naar het land van herkomst tegenwerken.

Ik vraag dit kabinet een menselijk gezicht te tonen.

Het strafbaar stellen van illegaliteit is in de ogen van mijn partij een inhumane symboolmaatregel. Het maakt de groep mensen waar het om gaat tot een nog grotere buitenstaander van onze samenleving. En dan blijkt ook nog eens uit geen enkel onderzoek dat de strafbaarstelling bijdraagt aan effectieve terugkeer van asielzoekers en migranten.

Op het Nederlandse systeem van vreemdelingendetentie is GroenLinks ook erg kritisch. Het gevangen houden van deze mensen is een disproportionele maatregel waarvan niet is gebleken dat het helpt bij het onder toezicht houden van asielzoekers, of bij hun terugkeer. Kan je je voorstellen hoe het voelt om te vluchten uit je land van herkomst, uit angst om opgesloten en gemarteld te worden en dan vervolgens in Nederland wordt opgesloten? Ik niet. Dit gevangenschap is niet alleen onnodig, maar ook schadelijk.

Samen met alle mensen die aan de demonstratie deelnemen wil ik een vuist maken tegen het kabinet. Wij tonen door aanwezig te zijn met zijn allen ons menselijk gezicht. Laten we hopen dat goed voorbeeld doet volgen. PvdA en VVD: doe er wat aan!

Volg Linda Voortman hier zaterdag vanaf 12:00 live tijdens de demonstratie ‘Geen vluchteling op straat of in de cel’

Geef een reactie

Laatste reacties (32)