1.553
29

Journalist / Programmamaker

Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is co-founder van Magazine Lilith. Ze is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Hasna werkt o.m. voor De Volkskrant, De Correspondent en NPO Radio 1. Ook is ze het presentatiegezicht van de Vers Beton Live show. Eerder was ze redacteur bij Joop.nl. Hasna’s werk is o.m. gepubliceerd in NRC Handelsblad, Trouw, The Huffington Post en Der Spiegel.

Kabinet trapt in Rode Kruis-hoax

Steunt het kabinet de vloot nu toch? Nu blijkt dat er wél sprake is van een humanitaire crisis in Gaza?

Internet en nieuws, het blijft een lastig ding. Iemand tweet iets, de ander neemt het klakkeloos over, voor je het weet staat het op een website of in een persbericht et voilà: een nieuwe waarheid is gecreëerd.

Zo ook ongeveer met het Tweede Kamer debat over de Gaza Flotilla. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken refereerde aan Mathilde Redmatn, “een Rode Kruis medewerkster in Gaza”, die zou hebben gezegd dat er geen sprake is van een humanitaire crisis in de regio. De supermarkten zitten immers tjokvol, er zijn restaurants en o wat is het strand daar mooi! Met andere woorden, een heel idyllisch leven.

Rosenthal hamerde er continu op dat de Flotilla geen ander doel heeft dan de, in zijn ogen legale, blokkade doorbreken. Als er immers geen sprake is van een humanitaire crisis, dan is noodhulp dus onnodig, en is de vloot alleen bedoeld als provocatie. Zo creëerde de minister een nieuwe waarheid: De opvarenden zijn Hamas-sympathisanten die Israël willen uitlokken tot een confrontatie. Het is geen humanitaire vloot, het is een Haatflotilla.

Het vervelende is dat Rosenthal overtuigd lijkt van zijn gelijk, terwijl uit iets meer onderzoek (één telefoontje met de persvoorlichter van het Rode Kruis bijvoorbeeld) blijkt dat er helemaal geen Redmatn werkt bij de organisatie. Wel een Mathilde de Riedmatten overigens, maar haar woorden zijn het niet. Het Nederlandse Rode Kruis distantieert zich volledig van het bericht dat er geen humanitaire crisis zou zijn in Gaza en kaart aan dat, hoewel de situatie in de regio is verbeterd nu er meer goederen in mogen, de mensen daar nog steeds lijden onder de blokkade. In maart is het Internationale Rode Kruis nog met een officieel statement naar buiten gekomen waarin het de situatie in Gaza schetst en duidelijk maakt dat humanitaire hulp nog steeds van groot belang is.

Diverse prominenten, waaronder Anja Meulenbelt, hebben intussen aangekaart dat Rosenthal het aan het verkeerde eind heeft. Of hij is blind in een hoax getrapt, of hij heeft de VN-rapporten gelezen, weet waar hij het over heeft en liegt tot zijn kaken er blauw van worden. Vooralsnog ga ik van het laatste uit, maar als het eerste waar is, dan raad ik hem van harte aan een andere baan te zoeken. Immers, aan politici die het niet zo nauw nemen met de waarheid zijn we inmiddels wel gewend.

Toch wil ik de minister oproepen, nu hij er echt niet meer omheen kan, de flotilla te steunen. Gaza heeft humanitaire hulp nodig, en wij gaan dat geven. En als je dat toch wil verbieden en de schending van mensenrechten wil goedpraten, wees dan ten minste eerlijk.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)