31.490
39

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Kale poes niet zo gezond

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over de medische nadelen van de brazilian

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Een oproep in een brief in een wetenschappelijk tijdschrift heeft de interesse  van de populaire media gewekt en kranten en websites verdringen zich met het nieuws dat er iets gedaan moet worden aan de waanzin van vrouwen die de geslachtsdelen scheren (‘bare down there’ omschrijven ze dat omzichtig want er mogen geen vieze dingen geschreven of gezegd worden). Het gaat zelfs zo ver dat de Brazilian nu ‘pubic enemy number 1’ wordt genoemd.

Wat is er in hemelsnaam aan de hand? Het gaat tenslotte alleen maar om een brief in een tijdschrift. Het is geen onderzoek waarbij grondig gekeken is naar deze mode en de gevolgen ervan. Natuurlijk is het interessant te zien hoe het scheren de badpak- en ondergoedmode heeft gevolgd. Een pluk haar die onder je bikini uitkomt draagt niet bij aan het zelfvertrouwen. Dus waxen, laseren, scheren. Mannen volgen het voorbeeld, want ook onder heren wordt het onthaarde lichaamsdeel (voor de goede orde: dat van henzelf) steeds populairder. In de Verenigde Staten gaat er zo’n 1,8 miljard euro om in de haarverwijderindustrie. Voor Nederland zijn er geen cijfers beschikbaar.

Wat kan er gebeuren? Snijden bij het scheren. Ja, en dat verhoogt de kans op een infectietje. Waxen dan maar? Daar treden net zo goed kleine beschadigingen bij op. Het haar weg laseren? Dat kan tot lelijke pigmentstoringen leiden. Het is dus altijd wat. Hoort dit bij de waarschuwingen die de dokterspolitie over van alles en nog wat over ons uitstort en valt het allemaal wel mee?

Nee, zeggen sommige deskundigen. Het schaamhaar zit er volgens hen niet voor niets. Het zorgt voor een kussentje dat voorkomt dat kleding langs de huid schuurt en microscopisch kleine wondjes maakt die door de bacteriën die daar van nature wonen geïnfecteerd kunnen worden, zeker omdat het er toch al een lekker warme plek is en ziekmakertjes houden van warm. Ook herpesinfecties zouden vaker optreden. Het herpesvirus zit al in het lichaam en speelt op bij irritatie.

De wat nuchtere deskundigen die in deze mediagolf geïnterviewd worden geven toe dat het allemaal wel eens kan gebeuren, maar dat het vrij zeldzaam is. Maar dan komen ze weer met ander klein leed om de hoek. Als de haren dan weer opkomen kunnen ze ingroeien en dan ontstaan er vaak infecties. Hoe dan ook, al deze waarschuwingen laten ons achter in een diepe staat van hulpeloosheid. Wat te doen: To shave or not to shave. That´s the question.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje:
Agressieve mannen houden van grote borsten

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (39)