3.662
27

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Kan Mona Keijzer het CDA redden?

Als zij de kans krijgt om de partij te leiden, kon het CDA wel eens opnieuw uit zijn as herrijzen, althans een stukje

Woensdagochtend werd Mona Keijzer, wethouder te Purmerend en kandidaat-lijsttrekker van het CDA, geïnterviewd door Eva Jinek. In een paar minuten was het glashelder: zij stak met kop en schouders boven al haar concurrenten uit, met name die Friese jonker, Van Haersma Buma. Zij wist in een paar zinnen uit te leggen waar het CDA voor staat. Dat heeft geen CDA’er de laatste twintig jaar voor elkaar gekregen.

“Je werkt voor je brood”, zei Mona Keijer ongeveer, “Je kijkt naar elkaar om en je laat de wereld een beetje knap na aan je kinderen”.  Christendemocraten geloven niet in de almacht van de staat, legde zij later uit, en evenmin in de almacht van de markt. Volgens haar moet de maatschappij zo worden ingericht dat betrokkenen met elkaar hun problemen kunnen oplossen. “Geen individuele verantwoordelijkheid maar gedeelde verantwoordelijkheid”. Volgens haar was dat ook het verschil met de VVD, die nog steeds heilig in privatisering geloofde, terwijl daar toch genoeg ongewenste gevolgen van waren gebleken.

Daarna smokkelde Mona Keijzer een valse redenering in haar betoog. Dat moet je ook kunnen als je met succes een partij wil leiden. Zij had destijds na veel wikken en wegen, bekende ze, voor de PVV gekozen omdat zij er als christendemocraat tegen was mensen uit te sluiten. Er is helemaal niets tegen  als je weigert samen te werken met iemand die er fundamenteel andere denkbeelden op na  houdt dan jij zelf. Bewijs: dat heeft het CDA nu met zoveel woorden gedaan: Wilders wordt voortaan op een afstand gehouden. 

Uitsluiten op grond van huidskleur of afkomst is iets geheel anders. Dát heeft niets te maken met iemands ideeën over staat, samenleving en medemensen. daarom noemen we zulke vormen van uitsluiting discriminatie. Mona Keijzer ontdeed zich van het Ab-Klink-stigma door bekwaam te goochelen met de verschillende vormen van uitsluiting.

De achternaam Keijzer klinkt nogal Volendams en de kandidaat lijsttrekster, komt dan ook, zoals zij de Volkskrant toevertrouwde, uit een katholiek nest. Toch weet zij in sound bites te verwoorden wat Abraham Kuyper bezielde, die negentiende eeuwse uitvinder van de confessionele partijvorming en een belangrijk grondlegger van de verzuiling. Daarom is zij in staat om het CDA een duidelijk gezicht te geven.

Als zij de kans krijgt om de partij te leiden, kon het CDA wel eens opnieuw uit zijn as herrijzen, althans een stukje. Dan zorgt Mona Keijer op 12 september voor voldoende zetels om de Kunduz-coalitie voort te zetten – natuurlijk zonder het door de eigen achterban zwaar afgestrafte GroenLinks dat gewond langs de kant van de weg blijft liggen, terwijl de karavaan van CDA, D66 en VVD luid toeterend doortrekt.

Ai, beste vrienden, één François Hollande maakt nog geen zomer. Wij leven in dit land onder grauwe luchten.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (27)