3.364
48

Oprichter House of Animals en Animals Today

Karen Soeters is hoofdredacteur van animalstoday.nl en werd in augustus 2007 benoemd tot directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren. Zij was projectleider van de veelbesproken klimaatfilm ‘Meat the Truth’, verantwoordelijk voor daarop volgende documentaire ‘Sea the Truth’ en een van de makers van een visueel document over onverdoofd ritueel slachten.
Naast deze activiteiten is ze werkzaam als docent mediapsychologie aan de Hogeschool van Amsterdam bij het Instituut voor Media en informatiemanagement en is Karen bestuurslid bij de Nederlandse Vegetariërsbond en bij Bont voor Dieren.
Tijdens haar studie communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam heeft ze naast beleidsstudies en publieksstudies ook recht en politicologie als verdieping gevolgd. Karen Soeters volgt de problematiek met betrekking tot dierenwelzijn en milieu al zo lang als zij zich kan herinneren. Na haar studie is Soeters werkzaam geweest als onderzoeker voor onder andere een internationaal onderzoeksbureau in New York. Daarnaast is ze als consultant voor verschillende organisaties actief geweest.

‘…kankerbeest, ga maar dood’

De opgelegde straffen bij dierenmishandeling en -verwaarlozing zijn in Nederland schandalig laag. Dit kan zo niet nog vier jaar doorgaan

Soms gaat iets je inbeeldingsvermogen te boven. Dat had ik toen ik las over de rechtszaak tegen Bastiaan B., bedrijfsleider op een varkenshouderij in Markelo, waarin te horen is hoe de verdachte tekeer gaat tegen een varken dat moet bevallen: “Verrotte rotzeug, vieze rat, smeerlap. Ik trap oe de kop in elkaar kankerbeest, ga maar dood.”
Terwijl hij het bovenstaande zegt trapt Bastiaan de zeug keihard tegen haar kop en lijf. En alsof dat nog niet genoeg leed is houdt hij een doodgeboren big voor het varken en dat doet hij net zolang tot ze erin bijt. Ondertussen krijst het bevallende varken van de pijn en volgens de aanwezigen in de rechtszaal gaat het gegil door merg en been.
Natuurlijk heeft Bastiaan een ‘goed’ excuus: hij heeft zijn vriendin om hulp gevraagd omdat de bevalling moeizaam ging en zij wilde niet komen. Toen bleek ook nog dat de zeug een paar van de net geboren biggen had doodgebeten en dat kost natuurlijk geld. En dus kom je in actie…
Varkens
Foto: House of Animals

Zo’n zeug ligt in deze moderne tijd nog steeds tussen stangen dus dat ramt er lekker makkelijk op los, want ze kan toch nergens heen. En om je partner te laten zien wat de gevolgen zijn van haar onwelwillendheid film je je actie ook nog even. Dat stuur je vervolgens door via WhatsApp, want eigenlijk is het haar schuld dat jij een hulpbehoevend dier tot gillen toe in elkaar ramt.

‘Dappere’ Bastiaan was zelf niet aanwezig bij de rechtszaak. De officier van justitie eiste 60 uur taakstraf, maar daar was de advocaat van Bastiaan het absoluut niet mee eens. Volgens haar was er sprake van een ‘redelijk doel’. Daarbij was het filmpje door Bastiaan niet gemaakt om op internet te zetten.
Alsof het gedrag van Bastiaan nog niet erg genoeg is doet deze advocaat er nog een schepje bovenop. Deze dame zou per direct uit haar ambt gezet moeten worden. Dit heeft namelijk niets te maken met de eerlijke verdediging van je verdachte, maar alles met het goedpraten van een zware mishandeling. Dit is een ernstig strafbaarheid feit, dus wat maakt het nog uit waar het gepubliceerd wordt? Overigens gaat het Bastiaan daar ook helemaal niet om; hij wil zijn vriendin bedreigen. Dit laatste is dus ook nog eens een zaak van huiselijk geweld. Uiteindelijk werd door de politierechter 40 uur werkstraf opgelegd. Want tja, Bastiaan werkt nog steeds in de varkenshouderij en daarom is het wel belangrijk dat er een stok achter de deur is.
Inmiddels ben ik, terwijl ik dit schrijf, letterlijk misselijk. Hoe is het mogelijk dat een man die dit op zijn geweten heeft er zo makkelijk afkomt en daarnaast gewoon weer tussen de dieren mag werken? Bastiaan B. moet per direct een levenslang houdverbod opgelegd krijgen, zou nooit meer in de buurt van dieren mogen komen en zou verplicht in therapie moeten. Maar nee, de komende tijd kunt je Bastiaan 40 uur schoffelend in de plantsoenen tegenkomen en daarna kan hij gewoon weer aan het werk tussen de dieren, want de mishandeling had een ‘redelijk doel’… Hoe is dit mogelijk???
Stel je voor dat een verzorger op een gesloten afdeling met dementerende bejaarden uit frustratie een bewoner zwaar mishandelt. Daarna krijgt deze persoon op voorspraak van zijn advocaat niet alleen een hele lage straf – want het had een ‘redelijk doel’ toen hij mevrouw Jansen in elkaar sloeg – maar hij mag daarna ook gewoon de gesloten afdeling weer op. De wereld was te klein geweest.
De opgelegde straffen bij dierenmishandeling en -verwaarlozing zijn in Nederland schandalig laag. Dit kan zo niet nog vier jaar doorgaan. Denk alsjeblieft aan de dieren als je op 15, 16 of 17 maart je stem uitbrengt.
Overigens is de mishandelde zeug niet lang na het ‘incident’ geslacht.
Dit artikel verscheen eerder op AnimalsToday

Geef een reactie

Laatste reacties (48)