339
7

Tweede Kamerlid PvdA

Lea Bouwmeester (1979) zit sinds 2006 voor de PvdA in de Tweede Kamer. Voor die tijd was ze actief als gemeenteraadslid en vice-fractievoorzitter in Almere. Verder werkte ze onder andere als sociaal raadsvrouw in Amsterdam en Amersfoort en als beleidsmedewerker bij het bureau discriminatiezaken in Amersfoort.

Kansspelbeleid moet gaan om voorkomen verslaving, illegaliteit en criminaliteit

Teeven zet blind in op verkleinen begrotingstekort

De PvdA staat voor modernisering van het kansspelbeleid, om er zo voor te zorgen dat verslaving, illegaliteit en criminaliteit worden tegengegaan en consumenten hiertegen worden beschermd. Daarom moeten vraag en aanbod van gokken meer in evenwicht zijn en de overheid moet scherper toezicht houden. Staatssecretaris Teeven wil ook moderniseren, maar louter en alleen om geld binnen te halen om begrotingstekort op te lossen. Wij zullen zonodig met voorstellen komen om in ieder geval meer te doen aan preventie.

Mensen die zonder problemen kunnen gokken, moeten dat kunnen doen. Maar we willen door voorwaarden te stellen voorkomen dat mensen zich in de schulden gokken. Bij steeds meer jongeren is dit het geval als gevolg van internetgokken. En we willen tegengaan dat er illegale en criminele praktijken rondom gokken (blijven) bestaan.

Al eerder heeft de PvdA daarom eerder gepleit voor een modernisering van het kansspelbeleid. Door onder voorwaarden gokken via internet toe te staan, pokertoernooien lokaal mogelijk te maken en een nieuwe manier van gokken aan te bieden via Holland Casino. Niet omdat de PvdA iedereen aan het gokken wil hebben, maar omdat het huidige aanbod simpelweg niet voldoet aan de vraag. Dat is de reden dat men massaal in de illegaliteit gokt. Daardoor hebben we geen zicht op wat zich daar afspeelt en is de kans op verslaving en criminele praktijken (zoals afpersen en witwassen van geld) veel groter. Aangezien we dat niet willen moet de organisatie en handhaving worden gemoderniseerd en aansluiten op het doel van gokbeleid.

Staatssecretaris Teeven wil ook moderniseren en sluit aan op de wens van de PvdA om poker lokaal te organiseren en internetgokken te reguleren (nu is er een totaalverbod). Maar de staatssecretaris slaat volledig door, omdat hij meer mensen aan het gokken wil zetten via bijvoorbeeld extra trekkingen van de Lotto. Dit alles om het begrotingstekort op het gebied van Sport op te lossen. En de 10 miljoen euro die de overheid wil vragen voor een vergunning voor het legaal aanbieden van internetgokken is al ingeboekt. Het kabinet gaat kortom eerst bezuinigen en probeert het gat te dichten door mensen meer te laten gokken. Een bijzonder slecht idee.

Zeker omdat er in de plannen van Teeven helemaal geen aandacht is voor preventie. Op dat gebied zullen we zonodig met eigen voorstellen komen.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)