846
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Kerst is levensgevaarlijk

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Tips om de kersthel te overleven deel II

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Ik ben gek op alle adviezen die je in de Amerikaanse kranten, tijdschriften en op websites gedurende de feestdagen om de oren vliegen. Onze gezondheid lijdt er serieus onder. Op Huffingtonpost kwam ik bijvoorbeeld ’21 holiday health mistakes’ tegen. Het gaat over de enorme vergissingen die we in de maand december begaan.

Het is een potpourri van informatie van voor mij onbekende zaken tot en met het behandelen van volwassenen als imbecielen door ze de stomste dingen uit te leggen. Zo laat de voorzitter van de Amerikaanse organisatie van tandartsen weten dat je niet vlak na het drinken van rode wijn je tanden moest poetsen, want daarmee vergroot je de kans op blijvende verkleuring van je tanden.

Zo leer je nog eens iets. En ook kun je maar beter de sla in een plastic zakje waarop staat dat het al twee keer gewassen is niet nog maar een keer zelf wassen, want door je handen komen er alleen maar meer bacteriën op. Jeetje, wat een teleurstelling. Maar nu niet onmiddellijk je handen met antiseptische zeep wassen, want dan kun je bijdragen aan resistentievorming.

Verder duizelt het me door de goed bedoelde bemoeienis. Het is allemaal teveel ineens. Kijk uit met het eten van je brood met een beetje olijfolie want je krijgt al snel te veel binnen, ga niet elke dag maar raak snoepen omdat je jezelf in december wat extra mag verwennen, vergeet je ontbijt niet ook al eet je ’s avonds een flink diner, als het vlees er van buiten goed uit ziet hoeft dat van binnen niet zo te zijn, en je moet niet te laat opblijven maar ook niet te veel slapen, de weegschaal niet vermijden maar er ook niet geobsedeerd mee raken, en als je eten overhoudt en het in de ijskast zet weet je dan wel of hij koud genoeg staat want bij de meeste mensen is hij niet koud genoeg, en alles waar biologisch op staat hoeft niet onmiddellijk ook gezond te zijn.

Hijgend van angst over wat me allemaal boven het hoofd hangt verlang ik naar het nieuwe jaar, maar we zijn nog lang zo ver niet. Eerste kerstdag moet nog beginnen. En heb je je kerstboom al opgezet en een kerstkrans aan de voordeur of voor het raam opgehangen? Weet waar je aan begint, want je kunt allergisch voor al die natuurlijke materialen zijn en voor je erg in hebt krijg je een aanval waarin je stikt. Op een andere website vind ik het advies van Bjarte Jordal, hoogleraar aan de universiteit van Bergen in Noorwegen. Hij vertelt dat er zo’n 25.000 verschillende soorten enge beestjes in je boom kunnen zitten: schorsluizen, mijten, motten en spinnetjes.

Na het lezen van alle kerstrisico’s die we lopen heb ik het idee dat we de hele kerstperiode beter kunnen afschaffen. Het is allemaal levensgevaarlijk. Dekt mijn ziektekostenverzekering dit allemaal wel volledig of wordt kerstfeest vieren tijdens een volgende bezuinigingsronde iets dat helemaal onder het eigen risico gaat vallen?


Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetjes:
Pas op voor rondvliegende champagnekurken en Tips om de kersthel te overleven

Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Reisgezel


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)