331
1

Algemeen directeur UNICEF Nederland

Jan Bouke Wijbrandi is sinds 24 november 2008 algemeen directeur van UNICEF Nederland. In deze hoedanigheid is Wijbrandi eindverantwoordelijk voor de organisatie. Hij richt zich op het beheer van externe contacten in binnen- en buitenland en op de verdere strategische ontwikkeling van UNICEF Nederland.

Wijbrandi was de afgelopen jaren lid van het directieteam van Oxfam Novib en werkte daarvoor als hoofd Communicatie & Fondsenwerving bij Artsen Zonder Grenzen Nederland. Na zijn doctoraal examen ontwikkelingseconomie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam werkte Wijbrandi onder andere nog bij het Oecumenisch Studie en Actiecentrum voor Investeringen, was hij wetenschappelijk medewerker bij de Vrije Universiteit en oprichter van de protestantste organisatie Kerk in Actie.

Kerst op de Filipijnen: tussen verdriet en hoop

Boven de ingang van de tenten hangt in kleurige letters: Merry Christmas 2013

Twee witte UNICEF-tenten staan tussen geknakte palmbomen: de school van het stadje Tanauan, gelegen aan de kust op het eiland Leyte. Zes weken geleden raasde de orkaan Haiyan (in de Filipijnen Yolanda genoemd) over het dorp – met een snelheid van 300 kilometer per uur. Er ging een muur van vijf meter water overheen. Na de ramp was er een schatting van 1000 doden. De eerste dagen na de ramp bereikte de hulp het stadje niet. Een Amerikaanse televisieploeg omschreef het gebied als ‘ground zero for the typhoon’. Huizen zijn er niet meer. Het is letterlijk één grote puinhoop, met grijze tenten voor wie er nog durft te wonen. Een macabere camping. ‘Street of broken dreams’, staat met schrille oranje letters op een muurtje dat nog overeind staat. Dat was de hoofdstraat.

Jacintha, hoofd van de school, zegt me dat er vóór de tyfoon 750 kinderen op haar school zaten. Die is nu volledig verwoest, zoals 7000 andere in het rampgebied. Haar eigen huis trouwens ook, vertelt ze gelaten. Zo’n 500 kinderen zijn nog elders in de Filipijnen bij familie, gevlucht voor de orkaan. 250 leerlingen zijn inmiddels weer terug.

Kinderen in Tanauan gaan weer naar school. Op het eerste gezicht zijn ze vrolijk, ze rennen en plagen elkaar. Maar achter hun lach gaat verdriet schuil. Er is een vriendje of vriendinnetje zoek. Kinderen wonen op de plek van hun verwoeste huis en zijn bang. Komt het water weer? Maar ze pakken de draad op.  Daniel en Princess zitten dicht tegen elkaar; ze hebben verkering. Verizon van dertien vertelt me dat ze later journaliste wil worden. Ze wil op televisie. De opvang op school biedt kinderen weer wat geborgenheid, in een land waar kinderen niet altijd veilig zijn voor uitbuiting of kinderarbeid. En zeker nu, na een ramp die het leven volledig heeft ontwricht en de meeste families zonder inkomen heeft achtergelaten.

Het is de bedoeling dat alle kinderen in het rampgebied op 2 januari van het nieuwe jaar weer naar school gaan – nog in provisorisch herstelde scholen en tenten. UNICEF heeft er inmiddels bijna 200 geplaatst, waardoor 50.000 kinderen nu al weer naar school kunnen. De plannen voor de herbouw van scholen worden nu gemaakt. Dit is een arm gebied in de Filipijnen, dus de inzet is om betere scholen te bouwen dan voorheen. UNICEF coördineert enkele ‘clusters’ in de hulpverlening door de internationale gemeenschap, waaronder onderwijs en bescherming van kinderen. Zo kan de hulp ter plekke zo goed mogelijk worden afgestemd tussen de organisaties en de Filipijnse overheid.

Het is kerstfeest op school. Boven de ingang van de tenten hangt in kleurige letters: Merry Christmas 2013. Schoolhoofd Jacintha houdt een toespraak en dankt de buitenlandse gasten voor de hulp. Kinderen zingen een kerstlied. Tien onderwijzeressen doen een dansje. En alle kinderen krijgen een UNICEF-rugzak met schoolspullen en een pluchen beest. Bij het afscheid wenst Jacintha ons nog goede feestdagen. Daarna barst ze in huilen uit. Alle ijver en optimisme verhullen niet het grote verdriet, de ontreddering na deze onvoorstelbare ramp.

Op de terugweg naar Tacloban, de verwoeste hoofdstad van het eiland Leye, zien we een grote ijzeren structuur, vol met gekleurde lampjes. De kerstboom van de stad. Tussen de puinhopen wordt het kerst in de Filipijnen.

Volg Jan Bouke Wijbrandi ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reactie