1.363
21

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Kerstfitness, zet ‘m op!

Raad en daad tijdens de moeilijke tijden van de feestdagen 

De komende weken zullen beslissend zijn. Komen we de feestdagen veilig door? We weten nu eenmaal dat gedurende de feestdagen er meer hartinfarcten optreden, er meer familie- en partneragressie is en dat we van alle vrolijkheid een aantal extra kilo’s overhouden. Ik zou geen arts zijn als ik u niet met raad en daad terzijde zou staan bij deze moeilijke dagen.

Laten we beginnen met les 1 van een korte cursus:

Le mouvement c’est la vie, zeggen de Fransen. Dat is zo waar. Heb je wel eens iets zien bewegen dat dood was? Ja, misschien de wormen die het kadaver opruimen. Interessanter is dat het omgekeerd ook geldt: naarmate je minder gaat bewegen worden de kansen op sneller overlijden groter. Dat geldt natuurlijk vooral als je wat ouder bent en het resultaat van veel zitten treedt niet al na een uur op. Het kan jaren duren voor het toeslaat.

Met de kerstdagen gaan we helaas minder bewegen. Vakantie, korte dagen, overconsumptie van alles wat er maar in supermarkt en slijterij te vinden is en het gezellig bijeenzitten werken flink tegen om vol te houden dat je je dagelijkse portie beweging krijgt. Daarom hier even de meest gehoorde smoesjes van mensen die niet bewegen, er absoluut geen zin in hebben en elk plan om te wandelen of te fietsen proberen te saboteren.

– Ik heb er geen tijd voor. Tijd maken dus, want dat kan je voor andere dingen ook. Kom in elk geval van die stoel af. Na vijftig minuten zitten zijn alle processen in je lichaam zo´n beetje in slaap gevallen. Zet je keukenwekker  op 50 minuten en sta dan op om heen en weer te lopen of wat opwarmoefeningen te doen. En tijdens die kerstdagen doe je veel boodschappen. Dat is ook beweging. Vraagt iemand van de supermarkt of hij de boodschappen even in de auto zal zetten zeg dan vriendelijk ‘nee’, en doe het zelf. En vergeten boodschappen waarvoor je even terug moet naar de winkel, neem daar de fiets voor.

– Ik heb er geen zin in. Het klinkt een beetje als ‘ik heb geen zin in leven’ als ik zo brutaal mag zijn dat op te merken. Vraag je jezelf eens af waarom je er geen zin in hebt. Koud buiten? Nou dan doe je het binnen of je trekt je handschoenen aan. En wat kan er in hemelsnaam mis gaan als je geen zin hebt en toch gaat bewegen?

– Ik kan het niet. De meeste boze tweets en mailtjes krijg ik als ik iets schrijf over hoe gezond bewegen is. Die komen van zieke en gehandicapte mensen. Het grappigste is als ze me zeggen dat ik hen de schuld probeer te geven voor het feit dat ze niet hun best doen om gezond te leven. Dus niet zeggen dat je bij een rood stoplicht moet stoppen omdat het sneu voor mensen met kleurenblindheid is? Nee, je moet zoeken binnen je eigen mogelijkheden wat je kunt doen. Alle beweging telt. Je kunt bijvoorbeeld  bewegen in je stoel. Met je armen opdrukken. Een soort zittende push ups. Zelfs kauwen doet de bloedvaten in je hersenen beter functioneren.

– Ik ben moe. Juist dan bewegen, want je circulatie wordt erdoor bevorderd en na afloop voel je je een stuk beter. Zo kan ik me goed voorstellen dat je doodmoe wordt van dat eeuwig samen hangen bij het kerstfeest. Dat is het juiste moment om de lelijke trui die van je moeder voor kerst hebt gekregen aan te trekken en naar buiten te gaan.

– Ik ben te oud. Sorry, maar wetenschappelijk onderzoek heeft juist duidelijk gemaakt dat als je de dementie en de diabetes een stap voor wilt blijven je moet bewegen en blijven bewegen tot je de kist kunt ruiken.

Kom op. Probeer het. En je moet maar zo denken als ik via dit stukje je niet een beetje heb gestimuleerd, ik je in ieder geval wel een licht schuldgevoel heb bezorgd en dat schijnt ook te helpen.

cc-foto: Hartwig HKD


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (21)