369
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Kerstliedjes zijn reddende engelen

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over nostalgie als brandstof voor lichaam en geest

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Het is koud, maar dat hoeft niet erg te zijn, want de Top2000 begint weer en de andere radiozenders zenden ‘Driving home for Christmas’ binnenkort weer tot vervelens toe uit. Onderzoek zou hebben aangetoond dat een nostalgisch gevoel je een warme sensatie geeft. Letterlijk. Zelfs luisteren naar ‘And I love her’ werkt als brandstof.

Laat me eerst even iets uitleggen over nostalgie: dat is de capaciteit om enige afstand te nemen van de droeve dingen die in ons leven voorvallen, waardoor we beseffen dat alles voorbij gaat en dat maakt ons op een wrange manier blij. Het houdt de echte depressie buiten de deur. Mensen die niet gezegend zijn met een redelijk relativeringsvermogen en alles absoluut beleven kennen de nostalgie niet en lijden daardoor. Dat nostalgie je ook werkelijk warm houdt is verrassend.

Vrijwilligers werden aan vijf experimenten onderworpen. Eerst moesten ze gedurende 30 dagen hun nostalgische gevoelens in een dagboek bijhouden. Analyse van de dagboeken liet zien dat ze vaker nostalgisch waren op koude dagen. Vervolgens moesten ze in één van drie kamers (20, 24 en 28 graden celcius). In de koude kamer bleek men de meeste nostalgische gedachten te hebben. Experiment drie werd online gedaan met muziek. Als de proefpersonen de muziek nostalgisch vonden hadden ze het meestal ook fysiek warmer. Daarna moesten ze in een koude kamer en zich de nostalgische muziek herinneren. Wie dat goed deed had het warmer. Tenslotte moesten ze aan een nostalgische of een gewone gebeurtenis denken en tegelijkertijd hun hand in een bak koud water doen. Degenen die nostalgische herinneringen hadden hielden dat langer vol.

Nostalgie als menselijke strategie tegen eenzaamheid en depressie zou dus ook lichamelijke effecten hebben. Maar wat is de praktische toepassing? Dat de thermostaat wel wat lager in huis kan als die top-2000 te horen is? Dat je met een deken minder toekan als je aan leuke dingen denkt voor het inslapen?

Wat is zo’n onderzoek waard? Het geeft geen hard bewijs, maar het zet wel tot denken over de manieren waarop de mensen om gaan met ellende. Hoe staat het met de reputatie van de universiteiten die het onderzoek deden? De Universiteit van Southampton, de Sun-Yat Sen Universiteit in Taipei en de Universiteit van Tilburg. Psychologisch onderzoek uit Tilburg? Moet kunnen na het vertrek van Stapel.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van vrijdag nalezen:
Het zandloperfiguur en de wandelende klerenkast
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)