467
11

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Kerstmis om op te dansen

'Hoe overleef ik de kerst?' Deel VI: Dansen!

Ieder jaar kan niemand om de kerstdagen heen. 25 en 26 December staan hoe dan ook voor de deur. Of je het nu wil of niet. De Joop-redactie vroeg een aantal opiniemakers hoe zij de kerst doorkomen. Zet je schrap voor een uitzinnige kerst en volg de rubriek: ‘Hoe overleef ik de kerst’. Deel VI: Han van der Horst gaat dansen!

Langzaam maar zeker is de boel weer dichtgeslibd  met evergreens over kerstmis. Daar kan je voor in de stemming zijn – om mijn nek hangt zelfs een op de feestdagen toegesneden stropdas klaar – maar op een gegeven moment gaat dat ietwat zeikerige in al die romantische melodielijnen een beetje op de zenuwen werken. Dan zou je eigenlijk wel willen dansen. Kan dat?

Ja, dat kan, maar je moet er voor naar Latijns Amerika of de Cubaanse buurten van Miami, of Santo Domingo. Dat soort lokaties. En als de vliegtuigen vol zijn, is er altijd nog youtube. Grote tip: zoek met termen als salsa navideña, salsa navidad, forro natal, samba natal, zelfs funque natal. Succes verzekerd zoals blijkt uit deze kleine bloemlezing:

Om in de stemming te komen is het nummer Desenfunda van El Gran Combo heel geschikt. Ga daarna onmiddellijk over op een kerstrumba van Grupo Kual. Dat swingt. Dat hakt erin. Daar krijg je onmiddellijk een goede bui van. Zou dat ook zo zijn als je de teksten volgde? Bij deze merengue van de grote Alex Bueno valt het moeilijk om de ledematen stil te houden. Maar wat zingt hij eigenlijk? “Kerstmis zonder moeder”. En in het refrein: “want in mijn hart, in mijn hart is geen vreugde meer”.

Zó, en kijk nu hoe het grootste feestbeest van Brazilië in een duet met collega Xuxa eerst ouderwetse kersttranen trekt en dan whamma!
 


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (11)