3.264
92

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Kerstoverval

Probeer de haat die overal ter wereld zoveel verpest even te vergeten

yt

Eigenlijk was ik van plan de woning dit jaar volledig kerstvrij te houden maar in het centrum van Vlaardingen gaven enige activisten van de PvdA mij  een rode kerstbal ten geschenke. Thuis hing ik die bij een beeldje van de godin Pomona om de nek. Daarna zag ik in het café een video van een kerstlied dat ik op Facebook bij wijze van prettige feestdagen met mijn vrienden en vriendinnen deelde: Santa baby, hier door de burlesque zangeres Trisha Paytas lekker vet uitgevoerd. Natuurlijk is de oorspronkelijke uitvoering door Eartha Kitt muzikaal beter. Ik werd vier in het jaar dat zij voor dit nummer de studio in ging.

In het kringloopcentrum hadden ze afgelopen woensdag de prijzen van de kerstspullen al gehalveerd. Ik bracht voor bijna niets een klein kerststalletje mee naar huis, dat ik voor het beeld van Pomona posteerde. De kribbe ontbrak, ontdekte ik, nu het te laat was maar dit liet zich door de gewiekste positionering van de bijrolspelers maskeren. Daarna redderde de tandarts ook nog mijn gebit op zodat ik enigzins rozig van de verdoving in een kerststemming wegzakte. De wereld ziet er aantrekkelijker uit dan hij is. De mensen praten met een echo in hun stem en ik denk dat vrede op aarde werkelijk kan bestaan. Zelfs tussen Israëli’s en Palestijnen.

Mijn plan ziet er als volgt uit: Israël trekt zich terug op de grenzen van 1967. De joodse kolonisten op de West Bank geven hun nederzettingen op. Daar en in de Gazastrook wordt de onafhankelijke Palestijnse staat gevestigd. Die bestaat uit  twee van elkaar gescheiden delen en dat is hinderlijk. Daarom komt er een verhoogde snelweg over Israëlisch grondgebied tussen Gaza en de Westbank. Er zijn geen opritten, er is wel overal ondertunneling. Op de snelweg zorgt de Palestijnse verkeerspolitie voor orde en veiligheid. Je zou er over kunnen nadenken om ernaast een eveneens door Palestijnen geëxploiteerde en bemenste spoorlijn aan te leggen.

Dan is er het probleem van de hoofdstad. Jeruzalem is zowel voor Israëli’s als Palestijnen (en alle andere Arabieren) een essentiele en heilige stad. Die kun je niet opgeven en evenmin delen. Prima dan. De gemeente Jeruzalem wordt zowel de hoofdstad van Israël als van Palestina. In de stad zetelen de parlementen, de regeringen en de presidenten van beide staten. Ook vindt men daar hun omroepen en hun voornaamste media. Burgers van Jeruzalem zijn of Israëli of Palestijn. Dat hangt van hun land van oorsprong af. De stad wordt bestuurd door een comité, bestaande uit Palestijnse en Israëlische parlementariërs. Dat is niet democratisch, maar wie in een Heilige stad wil wonen, moet offers brengen. Ze zeggen in Amerika no taxation without representation. Je zou de ingezetenenen van Jeruzalem vrij kunnen stellen van lokale belastingen.

Dit wordt een dure grap. Er bestaat een enorme welvaartskloof tussen Israël en Palestina. Die moet worden opgeheven en daarvoor is een soort Marshallplan nodig. Dat valt makkelijk te betalen uit de budgetten die nu worden vrijgehouden om zowel Israël als de Palestijnen te bewapenen. Het ligt voor de hand dat de regeringen van beide landen gaan werken aan een economische gemeenschap. Anders zouden er tolgrenzen moeten komen, niet alleen tussen beide landen maar ook rond Jeruzalem.

De verdoving raakt uitgewerkt en misschien is het goed dat ik een beetje paracetamol bij de hand heb. Wat ook verdovend werkt is, behoorlijke salsa, bijvoorbeeld de oude taainagels Willie Colon en Hector Lav oe. Deze legendarische LP heet Kerstoverval.. Dompel je onder in het ritme en geniet. Probeer even de haat te vergeten die overal ter wereld zoveel verpest. In zoveel landen en wellicht ook bij jou om de hoek.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (92)