5.056
39

Fractievoorzitter SP Apeldoorn

Sunita Biharie werd geboren in Rotterdam (1980). Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van jeugdzorg, maatschappelijk actief en werkte onder andere mee aan de commissie Samson en voor Stichting STUK. Zij hoopt door het maken van lespakketten, het geven van interviews/workshops en het spreken op conferenties bij te dragen aan de bestrijding van kindermishandeling. Daarnaast is zij politiek actief bij de SP en Blogger bij Apeldoorn Direct. In 2017 werd ze lijsttrekker voor de SP in Apeldoorn.

Keti Koti: een gedeelde geschiedenis, een gezamenlijke toekomst

Laten we ons verdelen zodat anderen kunnen heersen?

1 juli 1863. Nederland schafte, na jarenlange druk van Engeland, als een van de laatste koloniserende landen de slavernij op papier af.

Keti koti
Keti Koti | Beeld: Wikimedia Commons

Al heel snel werden de ‘vrijgemaakten’ onderworpen aan “toezicht van de staat”. Wat niets anders voorstelde dan slavenarbeid te verrichten onder het oog van Nederlandse staat. Zo voerden zij tien jaar lang dezelfde slavenarbeid uit, onder dezelfde erbarmelijke omstandigheden, voordat zij echt in vrijheid konden leven.

Keti koti is daarom niet voornamelijk een feestdag, maar ook een dag van bezinning. Bezinning over deze gezamenlijke geschiedenis. En over hoe makkelijk het is om vrijheid kwijt te raken. Voor mij ligt ook de vraag: “Hoe willen wij onze gezamenlijke toekomst invullen?” Laten we ons verdelen zodat anderen kunnen heersen?

Hoe het kapitalistisch systeem racisme heeft bedacht als verdienmodel. Verdeel en heers ten koste van letterlijk mensenlevens en van mensenrechten. Het opzetten van mensen tegenover elkaar op basis van indentiteit of kleur als verdienmodel of zelf macht te vergaren. Het kapitalistische systeem zorgt nog steeds voor het verdelen van mensen zodat het grote geld kan heersen

Het is tijd dat dit stopt. De ketenen zijn verbroken, laten we de handen in elkaar slaan tegen het grote geld, tegen de grote machten, tegen eenieder die ons wil verdelen en van mensen tweederangs burgers wil maken. We moeten onszelf bewust worden van de uitdagingen die er zijn in deze rusteloze tijden waarin kapitalisme, segregatie, racisme en discriminatie onze samenleving beïnvloeden.

De ketenen zijn los, laten we elkaar een gelijkwaardige hand geven en zij-aan-zij strijden voor menswaardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Opdat wij erkennen en leren van onze geschiedenis

KETI KOTI, Apeldoorn – zondag 1 juli 2018
Thema: Verbinding

Film en Debat

Film: Amazing Grace
Spreker en host: Ben Brown
Locatie: ACEC, Roggestraat 44, 7311 CD Apeldoorn
Tijd: inloop vanaf 18:30
Organisatie: SP en Partij voor de Dieren Apeldoorn

Geef een reactie

Laatste reacties (39)