1.135
33

ex-bestuurslid PINK!

Lara Pappers was secretaris van PINK!, de politieke jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren. Zij zet zich o.a. in voor dierenrechten en duurzaamheid.

Keuzevrijheid van de consument sterft een stille dood

Door de wereldwijde toename van genetisch veranderde gewassen raken gangbare gewassen steeds vaker vervuild met genetisch veranderde bestanddelen.

Zo heeft Greenpeace onlangs bij een steekproef in verschillende supermarkten verboden genetisch gemanipuleerd lijnzaad in brood aangetroffen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, die verantwoordelijk is voor productcontroles, controleert zelden tot nooit waardoor producenten hun vervuilde producten gewoon op de Nederlandse markt kunnen zetten, zonder dat de overheid maatregelen neemt.

Een ander probleem dat zich voordoet is het klonen van dieren. Het klonen van dieren is in Nederland vooralsnog verboden, maar zo stelt de Commissie Genetische Modificatie terecht, wat als in het buitenland gekloond rundvee geproduceerd en geëxporteerd gaat worden?  Hier is in Nederland nauwelijks tot geen regelgeving voor waardoor het voor de consument niet duidelijk is of hij gekloond of niet-gekloond rundvee consumeert.

De gevolgen van gentech op de gezondheid van de mens zijn onbekend. Van een aantal gemodificeerde gewassen is bekend dat zij gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals een verhoogd risico op kanker. De Tweede Kamer is momenteel in beraad over wat wel en niet in Nederland mag worden toegelaten. Helaas krijgt de Kamer geen objectieve informatie. Zo baseerde minister Verburg  (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) zich onlangs op een rapport waar de visie van gentech bedrijf Monsanto in verkondigd wordt. Ook de overstap van de hoofdadviseur van recente EU-adviezen over genetisch veranderde gewassen naar het zaadbedrijf Syngenta, lijkt te wijzen op belangenverstrengeling.

Het huidige kabinet heeft de keuzevrijheid van de consument hoog in het vaandel staan. Echter, door de toenemende mate van gentech en de lakse houding van de overheid komt deze keuzevrijheid ernstig in het geding. De gevolgen van gentech op onze gezondheid zijn dubieus en de voorlichting van de overheid lijkt door belangenverstrengeling niet objectief te zijn. Gentech is onvoorspelbaar en oncontroleerbaar. Als er nu geen maatregelen worden genomen dan behoort gentech-vrij voedsel tot het verleden en heeft de consument geen keuzevrijheid meer bij de beslissing of hij het risico van gentech neemt of niet. 

Geef een reactie

Laatste reacties (33)